Laila Bagge berättar om fina tanken bakom vinet Ruby Zin.

Laila Bagges egna vin, Ruby Zin, har fått ett nytt utseende. Innehållet är samma mjuka, fruktiga röda vin som innan, med en viktig detalj som Laila nu berättar mer om.

Laila Bagge Ruby Zin.

Laila Bagge kanske många idag känner igen från radio, men hon har en lång och bred karriär bakom sig. Hennes rödvin Ruby Zin har också blivit en favorit i många svenska hem, med sin lätta och fruktiga karaktär. Nu har vinet fått ett nytt, uppdaterat utseende som bättre ska återspegla dess karaktär.

Laila avnjuter gärna ett glas gott vin till middagen eller när hon vill smutta på något gott i sällskap av goda vänner. Så när hon fick frågan att själv skapa ett vin var idén lockande direkt – en chans att förverkliga något hon redan gått och tänkt på ett tag.

– När jag var utomlands hörde jag talas om ett vin som de som ofta får huvudvärk och migränliknande symptom av rödvin kunde dricka utan att må dåligt. Många av mina vänner har haft liknande problem med just rödvin. När jag fick chansen att ta fram ett eget vin, kände jag att det skulle vara kul att göra ett vin för dem och alla andra som lider av samma sak. Så föddes Ruby Zin, berättar Laila Bagge.

Laila Bagge på vinfält.
Laila Bagge har redan funderat ett tag på ett eget vin när hon fick frågan.

Ett vin med låg histaminhalt

Vinet är alltså framtaget för alla som upplever allergiska besvär som nästäppa eller röda hudfläckar m.m., eller får huvudvärk av att dricka rött vin. Dessa besvär beror ofta på histaminer som kan finnas i vin. Därför har man noggrant valt ut druvsorter, jäst och jordmån som ger så låga halter av histamin som möjligt. Resultatet blir då det mjuka, fruktiga vinet Ruby Zin.

– Ruby Zin är mitt husvin och jag serverar självklart det när jag har vänner över på middag. Men jag tycker också att det är ett bra pratvin – perfekt att bjuda på när vi bara vill sitta ner tillsammans och snacka, fortsätter Laila Bagge.

Vin, radio – och mer

I Ruby Zin-serien finns förutom flaskan och boxen även en prosecco, Ruby Frizz Prosecco. Utöver sitt egna vin har Laila under sommaren fullt upp med den årliga Rix FM Festivalen, Sveriges största sommarturné. Under hösten kommer hon fortsätta med radioprogrammet RIX MorgonZoo. Det finns även andra spännande projekt på gång för mångsysslaren – men dessa är för tillfället hemliga.

Vinet Ruby Zin har en bärig, väldigt mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Det passar utmärkt att servera till fläsk och lammkött samt kyckling, eller till buffén. Vinet är gjort på druvorna ruby cabernet och zinfandel, som har fått mogna i soliga Kalifornien.

Ruby Zin

112,00 kr


Ruby Zin är ett bärigt vin med mycket smak av blåbär, hallon, örter och vanilj. Ruby Zin är framtaget i samarbete med Laila Bagge. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vinet finns även på bag-in-box.

Och proseccon:

Ruby Frizz Prosecco Organic

69,00 kr

101,00 kr


Ruby Frizz Prosecco bjuder på en fruktig, pärlande smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Vinet är ett frizzante, vilket betyder att det ligger mellan stilla och mousserande vin i karaktär. De fina, lätta bubblorna ger vinet en härlig fräschör.

Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

16.08.2023