Bodega Montlaiz – Argentinas enda eko-, Fairtrade- och hållbarhetscertifierade vinföretag.

Bodega Montlaiz och dess ägare Mariano Olaiz är producenten bakom populära CHILL OUTS argentinska viner. Vinproducenten är både eko- och Fairtrade-certifierad och kommer i år även att bli godkänd inom hållbarhet. Då blir de Argentinas enda vinproducent me

Mariano Olaiz på vingården Bodega Montlaiz

Bodega Montlaiz och dess ägare Mariano Olaiz är producenten bakom populära CHILL OUTS argentinska viner. Vinproducenten är både eko- och Fairtrade-certifierad och kommer i år även att bli godkänd inom hållbarhet. Då blir de Argentinas enda vinproducent med alla tre certifieringarna.

När den argentinske vinproducenten Mariano Olaiz, ägare till vinföretaget Bodega Montlaiz, fick sitt första barn förändrades han sätt att tänka. Han ville skapa en bättre framtid för sina barn och dessutom ge dem sunda värderingar i livet. Han bestämde sig då för att han skulle utveckla verksamheten och bli en mer hållbar vinproducent. 

Sedan dess har han fått ytterligare två barn och inte bara blivit eko-certifierad, utan dessutom satsat på Fairtrade. Nu är han i full färd med att få en hållbarhetscertifiering.

– Innan året är slut kommer jag, så vitt jag vet, att bli det enda argentinska företaget med alla tre certifieringarna, säger Mariano.

Tog över efter faders dödskrasch

Mariano tog över driften av Bodega Montlaiz efter att pappan, som var oenologist, dog i en bilolycka. Han var då bara 20 år gammal och det tog några år av chock innan han var ordentligt på fötter igen och kunde börja blicka framåt. 

Mariano Olaiz föräldrar

I början av 2000-talet bestod Bodega Montlaiz av tre hektar vinodlingar och en produktionskapacitet på 400 liter vin per år. 2003 började Mariano att producera ekologiska viner och 2006 nådde de sitt första mål i utvecklingen och blev eko-certifierade.

– Att satsa på ekologiska viner har visat sig inte bara vara en ansvarsfull investering för en bättre framtid, utan också positivt ur ett affärsmässigt perspektiv. 

Ekologiska viner kräver visserligen dyra investeringar och är kostsammare att producera, men det är också möjligt att sätta högre priser än för de konventionella vinerna. 

Vindruvor Bodega Montlaiz

– När jag började med ekologiska viner var den här typen av idéer ovanliga i Argentina. Man kunde räkna det totala antalet eko-certifierade företag på ena handens fingrar, alltså oavsett bransch.

Eko-vinerna går på export

Mariano Olaiz förklarar att exportmarknaden är mer intresserad av den här typen av projekt än de lokala konsumenterna. När folk o folk träffar honom är han på besök i de nordiska länderna för att visa på den betydelse som vi har haft för hans möjligheter att växa. 

Norden

– Jag hade inte kunnat genomföra den här utvecklingen utan stödet från de nordiska marknaderna. I synnerhet har den svenska marknaden varit viktig för oss.

Mariano lovordar nordbornas engagemang avseende miljöfrågor och ser våra länder som viktiga föredömen för andra.

Bodega Montlaiz vingarden Flor

Efter succén med ekovinerna ville han fortsätta utvecklingen i samma riktning. 2014 tog han beslutet att även satsa på fairtrade, något som den inhemska marknaden är helt ointresserad av. 

– Då fanns det totalt femton Fairtrade-certifierade företag i hela Argentina och bara fyra av dessa var vinproducenter. I dag har dessa ökat marginellt. Nu är antalet vinproducenter sex stycken, men bara fem av dessa är både eko- och Fairtrade-certifierade.

Hållbarhetscertifieringen är på gång

2019 tar Bodega Montlaiz sitt tredje steg i den här utvecklingen – mot hållbarhetscertifiering. När vi träffas håller de som bäst på med en genomgång av produktionen för att minska avtrycket på miljön. De ser över energiförsörjning och -förbrukning, vattenåtgång, förpackningar samt avfallsåtervinning.

Solceller Bodega Montlaiz

Under de 16 år som Mariano har suttit vid rodret på Bodega Montlaiz har de alltså gått från en produktionsvolym på 400 000 liter vin till 3,2 miljoner liter, varav 1,2 miljoner är ekologisk och Fairtrade. Vid årets slut kommer allt vin som kommer därifrån vara eko-, Fairtrade- samt hållbarhetscertifierat.

Mariano Olaiz

– Vår enorma tillväxt beror till stor del på att vi satsat på att utveckla verksamheten till ett ansvarsfullt företag. Nästa år kommer vi dessutom att ha dubbelt så stora odlingar och kunna producera den dubbla mängden vin, avslutar Mariano Olaiz.

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade

90,00 kr


En nytt vin i CHILL OUT-familjen som kommer från Bodega Montlaiz och Marianos vingårdar! 

Denna Shiraz Cabernet Sauvignon är ett medelfylligt vin med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.