Ny fräsch Pinot Blanc från Alsace.

Nu lanserar vi ett nytt välgjort vin från Gustave Lorentz i Systembolagets beställningssortiment.

Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve

Nu lanserar vi ett nytt välgjort vin från Gustave Lorentz i Systembolagets beställningssortiment.

Ett fruktigt och fräscht vin från tillförlitlig Alsaceproducent

Det är ingen tvekan om att Alsaceproducenten Gustave Lorentz är en skicklig producent som stadigt levererar välgjorda viner med en fördelaktig prislapp. Deras Pinot Blanc Réserve är definitivt inget undantag.

Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve

119,00 kr


Vinet har en angenämt fruktig och fräsch doft med inslag av persika, gula plommon, aprikos, gråpäron och citron. Torr, frisk och fruktig smak med fina inslag av citron, honungsmelon, persika och gula plommon. Vinet är balanserat och har ett angenämt avslut. Ett utmärkt allroundvin som passar såväl till vita och röda fiskar, skaldjur som till rätter av ljust kött.

Pinot Blanc - en intressant druva som blandats ihop med Chardonnay 

Pinot Blanc är en druva som fram till slutet av 1800-talet var ihopblandad med den så populära druvan Chardonnay. Att det var en egen druvsort upptäcktes 1896 i Bourgogne av Victor Puillat. Druvorna Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir är olika färgmutationer av druvan Pinot som funnit mer än 2000 år (Chardonnay är en spontan korsbefruktning mellan Pinot och Gouais Blanc).

Druvan Pinot Blanc odlas i många delar av världen och i Frankrike är den störst i Alsace där den används både till vita och mousserande viner. I norra Italien går den under namnet Pinot Bianco och i Tyskland som Weissburgunder. Den ger generellt rena, fruktiga, relativt neutrala viner med ganska frisk och hög syra. 

Pinot Blanc från Alsace - ett undantag från reglerna

Om man tittar på lagstiftningen inom EU så måste den namngivna druvsorten på etiketten utgöra minst 85%. Men ursprungsbeteckningen Alsace Pinot Blanc är definitivt ett undantag på grund av en i området lång historisk tradition. Idag är vinerna oftast en blandning av Pinot Blanc och druvan Auxerrois, men det kan faktiskt vara 100% Auxerrois, och i en blandning kan det ingå även Pinot Gris och Pinot Noir. Men detta vin från Gustave Lorentz som vi nu lanserar är baserat på 100% Pinot Blanc.

Betydelsefull producent från den lilla byn Bergheim

Gustave Lorentz är ett familjeföretag som grundades redan 1836 och leds idag av George Lorentz som är den sjätte generationen. År 2015 invigde man sitt nya moderna vineri - en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Gustave Lorentz äger 33 hektar vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, och man har påbörjat en vidareutveckling till biodynamisk odling. Man köper även druvor från ytterligare 120 hektar av långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav.