Stanley laddar för höstens dryckesmässor!

Han har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående arrangörer av dryckesmässor. Via sina väl anordnade evenemang är Stanley Wong ett språkrör för dryckeskunskap och besöksnäring.

Stanley Wong

Vägen till att bli expert på att arrangera mässor gick för Stanley Wong via restaurangbranschen. Efter många år som krögare i Örebro sålde han Wongs, den egenstartade restaurangen som 2004 utnämndes Örebros bästa, och bytte spår.

- Jag började jobba för ett företag som arrangerade mässor och fick uppdraget att skapa en öl- och whiskeymässa. Det gick väldigt bra och jag tyckte det var så kul så jag kunde tänka mig att göra det på egen hand. Till slut så bestämde jag mig för det, säger Stanley.  

För att undvika konkurrens mot sin tidigare arbetsgivare i Örebro valde han istället Karlstad som plats för sitt första projekt. Det mynnade ut i Karlstad Vin & Deli som redan under första året lockade mängder av besökare.

- Och funkar det i Karlstad så funkar det säkert i Västerås, tänkte jag. Där startade jag min andra mässa 2012 som snabbt blev populär och sedan dess har det bara flutit på, säger Stanley.

Väcker mindre städer till liv

Idag driver Stanley, tillsammans med sina projektledare Minny Källman och Emelie Oscarson, åtta mässor i olika städer i Sverige och att sälja biljetter till dessa är än så länge ingen utmaning. Dryckesmässorna uppfyller behoven för vin- öl- och spritintresserade, men har även en positiv inverkan på besöksnäringen. Effekten där dryckesmässorna arrangeras är markant, inte minst i de mellanstora städerna.

- Det märks att hela staden bubblar under våra mässor. Hotell och restauranger är fullbokade och till och med klädesbutiken runt hörnet säljer några extra skjortor. Det är inte bara vi som ska tjäna på en väl anordnad mässa.

Uppdraget gentemot besökarna, menar Stanley, är minst lika viktigt.

- Ett av våra viktigaste mål är att vara kunskapshöjande, att hjälpa dryckesföretagen att servera kvalitativa drycker och lära folk att dricka rätt. När du lämnar oss på mässan och själv ska bjuda hem folk på middag och vin så vet du att du ska bjuda på ett kraftigt vin med lakritstoner till kalven med färsk salvia. Sedan kanske dina vänner för den kunskapen vidare, och det är det jag brinner för.

Viktigt med hjärta och engagemang

Inte sällan uppgår antalet utställare på Stanleys olika mässor till 80 stycken och hans tips för att sticka ut med sina produkter är enkelt och behöver inte alltid ha med ekonomisk kraft att göra.

- När du är med i en mässa är det viktigt att brinna för dina produkter. Det finns de som antingen tar in folk för att de själv inte vill stå där, eller som bara står med sin telefon och då är det klart att man inte lockar människor. Det måste finnas ett hjärta och ett engagemang, då brukar det gå bra, säger Stanley Wong.

I sommar har Stanley varit två veckor i Frankrike på en välbehövlig semester som på samma gång var en uppladdning inför höstrycket. Då väntar för sjätte året i rad Vin i Västerås, Vinmässa i Linköping och sedan en ny dryckesmässa i Västerås i oktober, då med fokus på Öl- och destillat.

- Till den har vi redan sålt 1500 biljetter trots att det är en helt ny mässa. Sedan har vi cirka 160 utställare på vår stora öl- och whiskeymässa i Göteborg. Intresset är otroligt, avslutar Stanley.

FAKTARUTA

  • Namn: Stanley Wong.

  • Ålder: 47.

  • Favoritdrink: Dry martini men då ska den vara rätt kyld och rätt fördelning.

  • Favoriträtt: Mamma Wongs kycklinggryta med shiitakesvamp.

  • Favoritrestaurang: Det finns många bra restauranger och jag har ingen favorit då jag älskar att testa nya restauranger.

  • Favoritfilm: Schindlers list.

  • Favoritsnacks till filmen: Estrellas grillchips och en egengjord chili- och vitlöksdipp.

Explorer Gin

218,00 kr


Recept på Dry MartiniBlanda 5-10 cl gin och 1 del vermouth. Ju mer gin desto torrare martini. Blanda ingredienserna och rör om med is. Sila upp i kylt glas. Vrid ett citronskal över. Garnera med en grön oliv.

Explorer Gin är en äkta ”Distilled Gin” vilket är den högsta ginkvaliteten som även kallas för ”London Dry Gin”. Ingredienserna är uteslutande ekologiska, och förutom enbär så ingår även destillat av korianderfrö, angelikarot, citronzest och ingefära.