Välgjord Cabernet Sauvignon berikar beställningssortimentet.

Nu lanseras en ny spännande Cabernet Sauvignon från den legendariska vinproducenten Robert Mondavi.

Robert Mondavi

Nu lanserar vi en fruktdriven och välbalanserad Cabernet Sauvignon från den kaliforniska vinproducenten Robert Mondavi Winery. Vinet som lanseras i Systembolagets beställningssortiment är ett bra exempel på en behaglig och välsmakande Cabernet från Kalifornien.

Speglar variationen i de kaliforniska vingårdarna

Robert Mondavi började tillverka viner under namnet Private Selection 1994 och vinserien skall spegla Robert Mondavis tilltro till kvaliteten och potentialen i vingårdar och områden över hela Kalifornien. I Private Selection Cabernet Sauvignon har man tagit druvor från flera olika vingårdar och områden i Central Coast samt från det lite varmare Lodi.

Robert Mondavi en legend i vinvärlden

År 1966 grundade Robert Mondavi vineriet i Napa Valley som bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta. Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville. Idag har man ett gediget kvalitetsrykte och är speciellt kända för sina högklassiga viner från Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Chefsvinmakaren på egendomen sedan 1989 är Genevieve Janssen som 2011 utsågs till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

En pionjär och innovatör

Redan de första åren byggde man ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova vinerna och få inblick i tillverkningen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den så nu viktiga vinturismen i Kalifornien. Roberts fru Margrit som var djupt involverad i verksamheten började även arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter.1968 lanserades en torr Sauvignon Blanc som då var en ganska okänd och impopulär druvsort och etiketterades som Fumé Blanc. Detta blev en stor succé och Fumé Blanc har efterhand blivit en synonym världen över för druvsorten Sauvignon Blanc. Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år. Ett långt liv fyllt av vin och framgång. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är inget överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

Världens mest populära druvsort

Förutom att druvan Cabernet Sauvignon är den mest odlade är den med största sannolikhet även den mest kända. Druvan kommer från en spontan korsbefruktning i en vingård någonstans i västra delen av Bordeaux. Det skedde troligtvis i området Graves och någon gång mellan 1300 och 1600 talet. År 1996 gjordes för första gången en DNA analys på en klassisk druvsort där man kunde identifiera dess föräldrar. Som ni förstår var det Cabernet Sauvignon och den ömma modern heter Sauvignon Blanc och den stolte fadern Cabernet Franc. I Kalifornien är det den näst mest odlade druvsorten, efter Chardonnay, med 34475 hektar 2017.

Betydelsefull producent som tar hållbarhet på allvar

Robert Mondavi winery är defintiv i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. Man grundade 1995 tillsammans med Napa County Resource Conservation the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG), som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet. Robert Mondavi winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator” award från California's Environmental Protection Agency. Företaget har i dagsläget följande miljö och hållbarhetscertifieringar; Certified California Sustainable Winegrowing, Napa Green Certified Winery och Napa Green Certified Land.

Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon

159,00 kr

171,00 kr


Ljuvliga dofter av björnbär, svartvinbär, mörka körsbär, fat och kaffe. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av mörka bär, plommon, vanilj, fat och en fläkt av peppar. Lång och harmonisk eftersmak.