Entre-Deux-Mers bryter traditionen – kommer snart i rött.

Entre-Deux-Mers är en appellation i Bordeaux som tidigare endast gällde vita torra viner. Men under nästa år kommer det att dyka upp även röda viner.

Chateau Bonnet i Entre-Deux-Mers.

Namnet på ursprungsbeteckning betyder ”mellan två hav” och syftar på området mellan de stora floderna Garonne och Dordogne. Det är ett vackert landskap som ståtar med vackra slott, men också flertalet kloster. Här finner vi bland annat klostret Sauve Majeure där munkar gjorde vin redan på 1000-talet.

Entre-Deux-Mers fick sin AOC redan 1937, men det dröjde ända fram till 1953 innan man definierade inriktning och regler för produktionen. Fram till 50-talet var det främst vita enkla viner med påtaglig sötma. Det hela ändrades 1953 då en grupp vinodlare med André Lurton i spetsen bildade en kommitté för att påverka områdets framtid. Efter många mötet, studier och provningar slog man fast att områdets framtid ligger i torra vita viner. Deras arbete var grunden för det dekret från 23 september 1953 som fastställer appellationens regelverk.

En regel som då var helt unik i Frankrike var att vinerna skulle genomgå en procedur för att bli godkända. Bland annat skulle alla viner provas blint av jury för att säkerställa kvalitet och ursprungskaraktär.

De vita vinerna göra av druvorna av druvorna sauvignon blanc, semillon, muscadelle och sauvignon gris och enligt reglerna kan det inte vara endruvsviner utan måste vara en blandning av minst två druvsorter.

Röda viner från årgång 2023

Vad det gäller området Entre-Deux-Mers så står faktiskt de blå druvorna för 85 procent av vinodlingsarealen. De röda vinerna säljs under beteckningen Bordeaux eller Bordeaux Supérieur. Men från skörden 2023 så har de röda vinerna rätt att bära namnet Entre-Deux-Mers. Men eftersom vinerna måste lagras under 24 månader kommer de första vinerna troligtvis inte finnas på den svenska marknaden förrän år 2025. Även de röda vinerna måste vara en blandning av druvsorter, och tillåtna druvor är merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec och petit verdot.

André Lurton – en visionär i Bordeaux

André Lurton föddes på Chateau Bonnet som ligger i Entre-Deux-Mers och under sin tid betydde han otroligt mycket för området och faktiskt hela Bordeaux. Han ägnade närmare 70 år av sitt liv i vingården. Hans engagemang var unikt. Varsamt uppmärksammade han varenda detalj kring vinrankan och arbetade med en genuin känsla för naturen. Att André Lurton var en sann visionär råder det inga tvivel om. Han skapade en vindynasti som idag består av sex framstående slott i Bordeaux.

Famille André Lurton äger slotten Château Bonnet, Château Couhins-Lurton, Château La Louvière, Château du Rochemorin, Château de Cruzeau och Château de Barbe Blanche. Vart slott har ett eget vinmakar-team på plats, under översyn av Jaques Lurton.

Vita Entre-Deux-Mers viner:

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Château Bonnet Réserve Blanc

149,00 kr


Uttrycksfull och aromatisk doft med aromer av citrus, grapefrukt, vita blommor och lite vanilj. Komplex, smakrik och välbalanserad med en härlig fräschör och inslag av citron, grapefrukt och persika. Elegant och harmonisk eftersmak. Kan drickas nu eller lagras till 2029.

Röda Entre-Deux-Mers-viner från årgång 2023:

Château Bonnet Rouge

149,00 kr


Fruktig doft med aromer av moreller, svarta vinbär, björnbär, kaffe, choklad, lakrits, fat och peppar. Balanserad, mjuk och elegant smak i klassisk bordeauxstil och med sammetslena tanniner. Lång eftersmak.

Château Bonnet Réserve Rouge

169,00 kr


Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.

16.05.2024