Upptäck Valpolicella – bortom de torkade druvorna.

Vi svenskar har en stor förkärlek för Amarone och Ripassoviner, men vi vill slå ett slag för de läckra vinerna från Valpolicella som inte involverar torkade druvor.

Rött vin i Valpolicella.

Foto: Adobe Firefly/AI

Amarone görs av torkade druvor från något av de tre områdena Valpolicella, Valpolicella Classico eller Valpantena. Vad det gäller Ripasso så tillför man torkade druvor eller pressrester från Amarone för att få en urlakning och ibland en andra jäsning.

Medan Amarone och Ripasso fokuserar på kraft och alkoholhalt drar de vanliga Valpolicellavinerna mer åt fruktighet, fräschör och elegans. De kommer från samma områden och från samma druvor (corvina, corvinone, molinara, rondinella, oseleta, croatina m.m.). Vad det gäller Superiore så krävs det en lite högre alkoholhalt som minimum (12 procent) och att vinet måste lagras minst 12 månader i fat av ek. Det kan vara både större ekliggare och mindre ekfat.

Vinerna en fröjd vid det dukade bordet

De vanliga Valpolicellavinerna är ofta i en lite lättare och fruktigare stil och passar ypperligt både till pizza, pasta samt anrättningar på ljust kött och fågel.

Superiorevinerna är normalt sett fylligare och med mer nyansrikedom. Här klarar vi även lite kraftigare anrättningar på mörkt kött som lamm eller nöt. Nedan finner ni två Valpolicella Superiore-viner som vi varmt rekommenderar:

Allegrini Valpolicella Superiore

155,00 kr


Ett Valpolicella-vin som passar till bland annat nöt, vilt och lamm. Me fruktig doft av körsbär och inslag av örter, vitpeppar och kryddor. Smakrik och elegant med bra syra. Mycket välbalanserat och med en lång eftersmak.

Peretara Valpolicella Superiore

419,00 kr


En doft av körsbär, viol, hallon och blåbär samt inslag av örter och en lätt kryddighet. Vinet är fylligt samtidigt mineraliskt med fin syra och mjuka tanniner samt fint integrerade fat.