Unn bjuder på nordiska råvaror tillagade på japanskt sätt.

folk o folk har besökt den nyöppnade restaurangen Unn som har både stjärnkockar och spännande drink på O.P. Anderson.

Albin Edbeg och Frida Ronge på Unn

Tak

Restaurang Tak vid länge bortglömda Brunkebergstorg i Stockholm har på bara några månader blivit en av Stockholms hetaste krogar och en trappa upp finns den ännu mer populära baren med samma namn. När solen skiner över huvudstaden är kön ner på gatan ungefär 100 meter lång. Har du bokat bord i matsalen är det bara att gå förbi och ta hissen upp, 48 meter över havet. Nu har Tak även fått en minikrog i krogen i nyöppnade Unn. I stora matsalen får det plats drygt 200 personer, inne på Unn blott 8 personer. Gästerna sitter runt en teppanyaki-häll. Kock i detta lilla krypin är Albin Edberg, 23 år, som är mest känd för att han tävlade tillsammans med den svenska stjärnkocken Tommy Myllymäki i kock-EM och kock-VM. De vann EM, men blev “bara” femma i VM.

Albin & Frida

Nu ska alltså Albin stå egna ben, men i bakgrunden finns kocken Frida Ronge som är gastronomisk chef för allt som serveras på Tak. Det är främst nordiska råvaror på Unn, men tilllagningstekniken är japansk. Allt görs vid den stora teppanyaki-hällen. Viggo på folk o folk har smakat på de 15 serveringarna och kan utlova en hisnande matresa med ostron, musslor, kaviar från Uruguay och mozarellaost från Öja gård. Självfallet serveras det också rikligt med fisk, fantastiskt kött och avslutningsvis ett underbart ris med stekt ägg. Det är förstås mycket mat, men precis före den maffiga kötträtten serveras det också en uppfriskande drink med O.P. Anderson. Men smakar det så kostar det. Priset för maten är 1495 kr och dryckespaket kostar 1195 kr. Är du sugen på att äta gott och prata med en av landets bästa kockar i fyra timmar kan ett krogbesök inte bli bättre än på Unn. Har du tur får du sällskap av sju äkta matnördar och då blir samtalet än mer intressant. Vill du däremot bara umgås med ditt eget sällskap är det smartare att äta i stora matsalen.

Frida Ronge, en förebild för unga kvinnliga kockarFrida Ronge är en förebild för unga kvinnliga kockar.

Frida Ronge är en av Sveriges just nu hetaste kockar. Om bara några veckor öppnar hon sin första stora krog TAK i Stockholm. Och bara några dagar senare kommer hennes kokbok: Rå som sushi.

Läs mer
Freyjas barchef Jimmy DymottFreyja - en takbar utöver det vanliga.

Stockholm har flera takbarer, utspridda över hela stan, men Freyja har det där lilla extra. Utsikten är otrolig och drinkarna magiska. Folk o folk träffade Jimmy Dymott som berättade om konceptet och drinkarna.

Läs mer
Sake och sushi12 frågor och svar om sake.

Allt du vill veta om sake - temperatur, vilka glas de ska serveras i och vilken typ av mat som passar till sake. Välkommen till vår lilla sake-skola!

Läs mer
Nikkei-mat och drink på restaurangen IsseiIssei serverar Nikkei - fusionkök av japanskt och peruanskt.

När japaner emigrerade till Peru tog de med sig en del av sin matkultur och blandade den med den peruanska. Detta fantastiska fusionkök finns på krogen Issei i Stockholm.

Läs mer