Gör en alldeles egen, smarrig jordgubbslikör i sommar. Här får du hjälp från Åsa Swanberg och hennes kokbok Sommar på burk.
I kokboken "Sommar på burk" som släpps via Ordalaget förlag, visar Åsa Swanberg hur du gör en somrig jordgubbslikör med inslag av citron. Tänk på att göra den 2-3 veckor innan den ska serveras då den behöver lagras.
Rensa, skölj och skiva jordgubbarna och lägg dem i en stor flaska.
Skala det yttersta skalet av citronen med en potatisskalare och lägg det i flaskan.
Häll i socker, vaniljsocker och vodka och skaka om ordentligt. Låt stå i 2–3 veckor – skaka flaskan en gång om dagen.
Efter 2–3 veckor: Sila likören genom en silduk och häll upp i en steriliserad flaska.
Finland
239 kr
Koskenkorva vodka är baserad på två ingredienser av högsta kvalitet: finskt, lokalodlat korn & rent vatten. Vodkan destilleras i byn Koskenkorva i västra Finland. Destilleriet Koskenkorva bygger på bio- och cirkulär ekonomi: 100% av spannmålen används utan att gå till spillo. Användningen av förnybart bränsle har gjort att destilleriet Koskenkorva kunnat minska sina fossila koldioxidutsläpp med mer än 50 procent.
Koskenkorva Vodka är mycket ren och neutral i både doft och smak vilket gör den till en bra ingrediens i cocktails.
Recept: Åsa Swanberg
Ljuvlig rabarbersaft med kanel som ger saften lite extra sting. Ett underbart sätt att släcka törsten i sommar. Recept från boken "Sommar på burk".
Läs merÅsa Swanberg släppte 2021 boken "Sommar på burk" med tips och recept så att du kan njuta av sommarens frukter och bär hela året. Vi fick en chans att prata med henne om några smarta tips.
Läs merBartendern Tina Shine har skapat en somrig variant av Dry Martini med rabarber. Den har en elegant sötma och en lite syrlig avslutning.
Läs merDen här somriga drinken görs på jordgubbsinfuserad vodka som blandas med citronjuice, sodavatten och is. En blivande sommarklassiker!
Läs mer