Bunnahabhain 12 Years Old

Bunnahabhain 12 Years Old

Storbritannien


639,00 kr

Systembolaget nr:

1005901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bunnahabhain 12 Years Old har en trevlig doft med inslag av torkad frukt och en lätt blommighet. I den nyanserade smaken finns torkad frukt, nötter och maltsötma samt en touch av vanilj och karamelliserat socker.

Produktion

Destilleriet har 6 jäsningsfat av pinjeträd från Oregon där jäsningen pågår mellan 55-80 timmar. Man har 2 destillationspannor (pot still) och denna 12 åriga maltwhisky är lagrad både på Sherryfat, Bourbonfat och fat som tidigare använts för Skotsk Whisky. Whiskyn är inte kylfiltrerad.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad

Kul att veta

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över, tex tilldelades den nu senast "Best Scotch Islay Single Malt 12 Years and under" i World Whiskies Awards 2021. Den har även vunnit silver outstanding i International Wine & SpiritCompetition 2018, Silver i San Francisco Spirit Competition 2019 och Double Gold i San Francisco Spirit Competition 2018.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

1005901

Volym

700 ml

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring så fort de har lämnat faten.