Bunnahabhain Mòine

Bunnahabhain Mòine

Storbritannien


429,00 kr

Systembolaget nr:

1010601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bunnahabhain Mòine har en tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.

Produktion

Destilleriet har 6 jäsningsfat av pinjeträd från Oregon där jäsningen pågår mellan 55-80 timmar. Man har 2 destillationspannor (pot still). Här har man använt en torvrökt malt som är ganska ovanligt för destilleriet då endast 10% av malten är rökig (35ppm).

Passar till

Att avnjutas rumstemperad. Henrik Aflodal skrev så här i Livets Goda i maj i år: - Detta är en mycket prisvärd Islay whisky med tydlig rökkaraktär och endast 3 år gammal men komplex som en äldre. Pga. sin unga ålder är detta en optimal universal whisky som utan problem kan ersätta den tradtionella snapsen på sillbordet! Den tog båda ölsorterna till en ny nivå och förstärkte maten på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare. Borde finnas i varje hem!

Kul att veta

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull.Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

1010601

Volym

700 ml

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring så fort de har lämnat faten.