Bushmills Original

Bushmills Original

Irland


167,00 kr

Systembolaget nr:

41002

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bushmills Original har en nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula päron, halm, apelsin och vanilj samt en fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, örter, apelsinskal och vanilj.

Produktion

Denna whiskey är blandad av maltwhiskey från Bushmills och en irländsk grainwhiskey. Irländsk whiskey måste vara framställd och lagrad på Irland. I likhet med skotsk whisky behöver spriten lagras tre år på ekfat, vars volym inte överstiger 700 liter, för att få kallas whiskey.

Passar till

Serveras vid rumstemperatur som avec, eller som drinkingrediens.

Kul att veta

Ordet whisky kommer från gaeliskans uisge beatha, som betyder "livets vatten". Whisky kan tillverkas var som helst i världen, men de mest kända ursprungsländerna är Storbritannien, Kanada, Irland och USA. I Storbritannien och Kanada skriver man "whisky" medan man på Irland och i USA skriver "whiskey". Den irländska whiskeyn har det senaste decenniet vuxit enormt. Exporten har på 10 år ökat med 200 procent. I dag finns ett 30-tal destillerier i drift på Irland, vilket är en fantastisk utveckling eftersom det så sent som på 1980-talet endast fanns två. Irland har varit plågat av fattigdom och ekonomiska svårigheter, och dessutom krig och inre oroligheter. 1850 infördes en skatt på mältat korn. Anledningen var att säden behövdes till bröd. Som enda destilleri på Irland fortsatte dock Bushmills att hämta malt från Islay. Den mest sålda av Bushmills whiskey är en av deras blended whiskey Bushmills Original. Det är en klassiker som är uppskattad världen över. Klassikern Bushmills Original blandas av femårig grainwhiskey med omkring 50 % maltwhiskey.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

40 %

Systembolaget nr

41002

Volym

0,35 l

Varumärke

Proximo

Förslutning

Skruvkork i metall