Bushmills Whiskey

Bushmills destilleri

Bushmills är ett så anrikt destilleri att dess tidigaste rötter försvinner långt tillbaka i whiskyhistorien. Bushmills har visat sig vara en verklig överlevare, trots bränder, krig, explosioner och konflikter har destilleriet alltid stått pall, även den mörka tid när det endast fanns två destillerier kvar på ön, i dag finns det närmare 30 destillerier. En anekdot är att Bushmills var det första irländska destilleriet som fick elektricitet. Det gick sådär, när man slog på strömmen några dagar senare brann destilleriet ner.

Obestridligt är Bushmills ett av världens äldsta destillerier även om den första historien gått förlorad. Genom den lilla nordirländska staden Muileann na Buaise, som de gaelisktalande alltjämt säger, rinner floden Bush, som i århundraden gett vatten och kraft till destilleri och kvarn. Mycket stor betydelse för Bushmills skulle Ellen Jane Corrigan få. Hon tog över destilleriet efter sin man under 1800-talets sista decennier och såg till att Bushmill etablerades internationellt. Under hennes tid sjösattes ångfartyget S.S Bushmills, som exporterade stora mängder whiskey över Atlanten och till avlägsna länder som Singapore, Kina och Japan. Kanske hade Bushmills inte ens funnits utan henne.

Bushmills Whiskey

Bushmills gjorde länge whiskey i traditionell skotsk stil, lika hårt rökt som på närbelägna Islay och destillerad i dubbla pannor. 1930 övergick man till trippeldestillering. I dag är Bushmills husstil mild och fruktig. Trippeldestilleringen ger blommiga toner med inslag av melon, päron och persika. Whiskeyn är ofta honungslen, elegant och välbalanserad. I destilleriet puttrar idag nio pot stills och man tillverkar whiskey i flera olika stilar. Man har ett omfattande fatarbete och väljer fat med största noggrannhet. En påfallande hög andel av faten är förstagångsfat, vilket ger mer distinkta och tydliga smaker. Till skillnad från andra stora irländska märken använder man inget omältat korn i sin destillering.

Irländsk whiskey har de senaste åren tagit stora steg på världsmarknaden. Visserligen är irländsk whiskey i förhållandevis fortfarande ett litet segment, men försäljningen har ändå mer än fördubblats på kort tid. Man talar om en irländsk whiskeyboom. Något Bushmills självklart har planerat för. Idag tillverkar man över 4,5 miljoner liter ren alkohol varje år. Den siffran som kommer dubblas så snart det nya tvillingdestilleriet och den stora expansionen är färdig.

Besök Bushmills hemsida.