Deanston Virgin Oak

Deanston Virgin Oak

Storbritannien


462,00 kr

Systembolaget nr:

8539601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Deanston Virgin Oak har en trevlig doft med inslag av fat, citronskal, maltsocker med fräscha toner av äpple och muskot. Smaken har inslag av fatsötma, kanderad frukt och vaniljfudge.

Produktion

Denna maltwhisky lagras först på Bourbonfat för att sedan överföras till helt nya ekfat (Virgin Oak) från amerikansk vitek, där de vilar 6-9 månader. Inga av Deanstons maltwhiskys är kylfiltrerade och de har alla en naturlig färg från fatlagringen.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad

Kul att veta

Destilleriet Deanston finner vi i de södra delarna av Highlands vid orten Perthshire och det ligger mycket vackert beläget vid floden Teith. Man använder sig av korn som är odlat i närområdet och år 2000 var de en av de första skotska maltwhiskydestillerierna att började tillverka ekologisk whisky (certifierad av Organic Food Federation). Deanstons byggnader är unika då de byggdes 1785 och inhyste då en kvarn och ett väveri. Man har har 8 stycken jäsningskar i rostfritt stål och den genomsnittliga jäsningstiden är 80 timmar. Man har två par av Pot Stills och under 2015 destillerade man drygt 2 miljoner liter sprit. Faten som lagras i det gamla väveriet är främst Bourbonfat, men det släpps från och till intressanta lanseringar som avslutats med bland annat lagring på Cognac-, Marsala- och Sherryfat.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spririts finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle. Deanston Virgin Oak blev 2021 kategori vinnare "Best Non Age statement Single Malt Highland" i World Whiskies Awards. Den har även vunnit Silver i San Francisco Spirit Competition 2019, Silver i SFWSC 2018, och Gold i International Wine Spirit Competition 2018.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8539601

Volym

0,7 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring efter att de har lämnat faten.