Djup, utvecklad doft med tydliga toner av botrytis och stilfulla aromer av mandel, blommighet och aprikos. Smaken är fyllig och balanserad med både syra, sötma, arrak, apelsin och bakade äpplen samt en angenäm bitterhet i eftersmaken. En mycket bra årgång!
Produktion
Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa långsamt i cementtankar.
Druvorna skördas för hand och man går igenom vingårdarna flera gånger för att få druvor med exakt rätt mognad. Skörden genomförs dessutom vid 2 olika tillfällen. Ca 20 procent av druvorna skördas 90 dagar efter blomning när de fortfarande är något omogna med mycket syra. Resterande 80 procent skördas ca 120 dagar efter blomning då druvorna har mer socker och har en koncentrerad smak.
Vinet har lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.
Passar till
Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter, rabarber eller till grönmögelostar. Förträffligt gott till gåslever.
Kul att veta
Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.