Zonin Prosecco 1821

Zonin Prosecco 1821


129,00 kr

Systembolaget nr:

7729901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Zonin Prosecco 1821 har en fruktig doft av honungsmelon, piggelin, gröna äpplen, citrus, mandel och en fin blommig underton. Smaken är läskande och fräsch med mjuka bubblor och fina toner av päron, gröna äpplen, mandelmassa och citrus.

Produktion

Druvorna till detta vin kommer från prosecco området och efter den första jäsningen genomförs genom tillsats av jäst och socker en kolsyrebildande andra jäsning i en sluten trycktank (tankjäsningsmetoden eller Charmat).

Passar till

Perfekt som sällskapsdryck eller som välkomstbubbel. Även till lättsamma fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en viss förnimbar sötma.

FiskPastaLabel: Ost

Kul att veta

Prosseco är namnet på en grön druvsort, men från 2009 har det blivit namnet på ett vin som måste komma från ett specifikt geografiskt område som ligger i Ventetien och Friuli. Så man har nu istället börjat använda Glera som är ett äldre namn för själva druvsorten. Det finns 2 DOC appellationer i området, Prosecco DOC och Prosecco di Treviso DOC samt fyra av den högre ursprungsbeteckningen DOCG;  Asolo, Cartizze, Rive och Conegliano Valdobbiadene.Det hela började för 200 år sedan (1821) när familjen Zonin började odla druvor i Gambellara som ligger i Ventetien mellan Verona och Vicenza. Ett område som har ett rikt kulturarv och där det odlats vin i mer än 2000 år. Med en stor dos av passion, skicklighet och innovationsförmåga har familjen lotsat fram Zonin till att bli en av Italiens största familjeägda vinföretag. I dag drivs företaget vidare genom den sjunde generationen och de har idag 10 olika vinegendomar som täcker upp 7 regioner i Italien. Samt ett vinhus i Virginia, USA och en egendom i Chile. Produktportföljen är mycket omfattande och hela 85% av produktionen går på export till 140 olika länderZonin äger totalt 4000 hektar mark där 2000 hektar är vinodlingar.  Att så stor del av marken inte är vinodlingar är en medveten strategi att genom att odla andra grödor, bevara och återplantera skogar och olivlundar främja den lokala floran och faunan. Zonin arbetar målmedvetet  genom hela verksamheten för en bättre framtid både vad det gäller miljön, social- och ekonomisk hållbarhet.


86 poäng (+)

Ett ungt, friskt mousserande vin med blommig, aromatisk frukt, bra balans och inslag av persikor, äpple, tropisk frukt och mineraler.

- Dina Viner, december 2022

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

11 %

Systembolaget nr

7729901

Volym

750 ml

Varumärke

Casa Vinicola Zonin Spa

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Veneto - Veneto

Sockerhalt

11 g/liter

Druva

Glera

Lagring

Vinner inte på lagring