Domaine Jones Orange Macabeu har en guldgul färg med orange anstrykning. Doften är intensiv och nyanserad med inslag av bakade äpplen, havtorn, torkad apelsin och blommor. Smaken är rik och torr med vaxig textur, viss strävhet och en lång fin eftersmak där man finner torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.
Produktion
Druvorna som odlas enligt ekologiska principer handplockas från en av Domaine Jones små vingårdar med kalkrik lerjord som heter Colombiers. Macabeu stockarna är troligtvis de sista av druvsorten som finns runt byn Tuchan och de är 60 år gamla. En blandning av avstjälkade druvor och hela klasar placeras i en 1100 liters ståltank med locket stängt. Snart sker en kolsyrejäsning i de hela druvorna och efter 6 dagars skalkontakt pressas druvorna. En minimal dos av svavel tillsätts under tillverkning och jäsningen kylkontrolleras inte.
Passar till
Är ett utmärkt vin till feta ostar och charkuterier eller till kraftiga fiskrätter och lätta kötträtter på ljust kött eller fågel. Varför inte ugnsbakad camembert eller en grillad majskycklingbröst med gräddig svampsås där man låter torkade aprikoser koka med i såsen.
Kul att veta
Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.Idag har egenomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. Man odlar ekologiskt och samtliga viner kommer att bli ekologiskt certifierade från årgång 2021.Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express" som var ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.