Mindre socker
Gustave Lorentz QUI L’EÛT CRU?, Orangevin

Årgång:

2022

Gustave Lorentz QUI L’EÛT CRU?, Orangevin

Frankrike


185,00 kr

Systembolaget nr:

5635701

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Vinet har en spännande och delikat doft med inslag av apelsinskal, blommor, orientaliska kryddor, samt ett stråk av anis och parfym. Smaken är torr och ganska smakrik med inslag av mandarinskal, blommor, torkad aprikos och i slutet en lätt förnimbar sälta.

Produktion

QUI L’EÛT CRU? betyder: Vem skulle trott det? och är ett ambitiöst orangevin från Gustave Lorentz som får sin orange färg genom macerering med skalen och en långsam jäsning under 2 månader. Den naturliga jästen används och inga sulfiter tillsätts. Orangevin är ett vin på gröna druvor som tillverkas som ett rött vin, vilket innebär att skalen är med under jäsningen. Skalkontakten kan vara några få dagar upp till flera månader. Resultatet blir ett vin med en färg som varierar från mörkt gul till en djup orange färg.

Passar till

Till smakrika anrättningar på fisk och ljust kött, där det gärna få ingå feta eller krämiga komponenter.

FiskViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Familjeföretaget som grundades redan 1836, leds idag av sjätte generation genom George Lorentz. Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim i Alsace, som är känt för sina kvalitetsviner. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina 33 gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna. Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts enligt deras instruktioner.

Produkttyp

Orange vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

5635701

Volym

750 ml

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

0,29 g/liter

Lagring

Är mycket god att dricka idag! Men kan även sparas något år om man så önskar.