Pinotage - Sydafrikas röda nationaldruva.

Pinotage är Sydafrikas egna, inhemska druva som i stort sett bara odlas här. Även om den står för mindre än 10% av den totala mängden odlade druvor har den en hängiven beundrarskara världen över.

Druvan pinotage

Pinotage är en druva som korsades fram i Sydafrika 1925, och den är både älskad och föraktad. Men så är det väl kanske för de flesta druvor?

Pinotage kan vara mycket tråkig, men också helt underbar

När man stöter på riktigt tråkiga exemplar av pinotage så kan man förvänta sig en doft och smak som påminner om överfullt askfat, bränt gummi, nagelborttagningsmedel och kakao av mycket sekundär kvalitet.

Men det finns också pinotageviner som gör en helt hänförd. Då finner man nyanserade och behagliga dofter med toner av hallon, jordgubbar, björnbär, kakao, cigarrlåda, orökt piptobak och i bakgrunden en fläkt av orientaliska kryddor. Smaken är oftast medelfyllig och välbalanserad med inslag av björnbär, röda plommon, mörk choklad, kryddor och cederträ. De vinerna passar som handen i handsken till en vällagad anrättning på vilt, där det gärna får finnas krämiga och feta komponenter.

En korsning av pinot noir och cinsault

Det var den första professorn i vitikultur vid universitetet i Stellenbosch, Abraham Isak Perold, som 1925 pollinerade pinot noir plantor med cinsault. Han planterade sedan de 4 fröerna som blev resultatet i egendomen Welgevallen som tillhörde universitet.

De fyra plantorna glömdes bort när han fick en anställning på KWV 1927, men de återupptäcktes senare av Charlie Niehaus som ympade dem på lämpliga rotsystem. De fyra vinstockarna presenterades senare för Abraham Perold som förespråkade att man skulle gå vidare med mer kommersiella odlingar. När Perold och Niehaus valde ut den bästa av de fyra pinotageplantorna, som därigenom blev modersplanta till alla kommande pinotagestockar, kom man även upp med ett namn. Man använde sig helt enkelt av PINO från pinot noir och TAGE från Hermitage som cinsault hette på den tiden i Sydafrika.

De första kommersiella planteringarna gjordes 1943 på Myrtle Grove Farm och spred sig senare vidare till andra egendomar. Men det dröjde ända fram till 1961 innan det första vinet etiketterades som en pinotage. Det var Lancerac Pinotage av årgång 1959. Resten är historia! Druvan har till skillnad mot många andra druvsorter vunnit mark de senaste åren och 2022 fanns det 6611 hektar i Sydafrika.

Tips på några trevliga viner som helt eller delvis baseras på druvan pinotage:

Stellenbosch vinregion i SydafrikaStellenbosch – vincentrum och en av Sydafrikas vackraste städer.

Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.

Läs mer
Matkreatören Filip Poon i Sydafrika med ett glas vitt vin på en vingård.Filip Poon om vinlandet Sydafrika: "Lite frälst".

Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..

Läs mer
Besök en vingård på vinterresan.Restips: Vackra vingårdar att besöka på vinterresan.

Planer på att fly vintermörkret? Passa på att besöka en spännande vingård samtidigt som du njuter av värmande sol. Här tipsar vi om vingårdar värda ett besök i vinter.

Läs mer
Skörd av Chenin Blanc hos Nederburg i SydafrikaMaja Berthas om det magiska vinlandet Sydafrika.

Maja Berthas, en av Sveriges främsta experter på viner från Sydafrika, berättar här om Sydafrikas spännande utveckling till att bli ett magiskt vinland.

Läs mer
SAAM Mountain VineyardsSAAM Mountain Vineyards

SAAM skapar viner i Sydafrika som alla kan njuta av med gott samvete.

Läs mer
Nederburg herrgårdNederburg

Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva".

Läs mer