Pinotage är Sydafrikas egna, inhemska druva som i stort sett bara odlas här. Även om den står för mindre än 10% av den totala mängden odlade druvor har den en hängiven beundrarskara världen över.
Pinotage är en druva som korsades fram i Sydafrika 1925, och den är både älskad och föraktad. Men så är det väl kanske för de flesta druvor?
När man stöter på riktigt tråkiga exemplar av pinotage så kan man förvänta sig en doft och smak som påminner om överfullt askfat, bränt gummi, nagelborttagningsmedel och kakao av mycket sekundär kvalitet.
Men det finns också pinotageviner som gör en helt hänförd. Då finner man nyanserade och behagliga dofter med toner av hallon, jordgubbar, björnbär, kakao, cigarrlåda, orökt piptobak och i bakgrunden en fläkt av orientaliska kryddor. Smaken är oftast medelfyllig och välbalanserad med inslag av björnbär, röda plommon, mörk choklad, kryddor och cederträ. De vinerna passar som handen i handsken till en vällagad anrättning på vilt, där det gärna får finnas krämiga och feta komponenter.
Det var den första professorn i vitikultur vid universitetet i Stellenbosch, Abraham Isak Perold, som 1925 pollinerade pinot noir plantor med cinsault. Han planterade sedan de 4 fröerna som blev resultatet i egendomen Welgevallen som tillhörde universitet.
De fyra plantorna glömdes bort när han fick en anställning på KWV 1927, men de återupptäcktes senare av Charlie Niehaus som ympade dem på lämpliga rotsystem. De fyra vinstockarna presenterades senare för Abraham Perold som förespråkade att man skulle gå vidare med mer kommersiella odlingar. När Perold och Niehaus valde ut den bästa av de fyra pinotageplantorna, som därigenom blev modersplanta till alla kommande pinotagestockar, kom man även upp med ett namn. Man använde sig helt enkelt av PINO från pinot noir och TAGE från Hermitage som cinsault hette på den tiden i Sydafrika.
De första kommersiella planteringarna gjordes 1943 på Myrtle Grove Farm och spred sig senare vidare till andra egendomar. Men det dröjde ända fram till 1961 innan det första vinet etiketterades som en pinotage. Det var Lancerac Pinotage av årgång 1959. Resten är historia! Druvan har till skillnad mot många andra druvsorter vunnit mark de senaste åren och 2022 fanns det 6611 hektar i Sydafrika.
Sydafrika
109 kr
Ett vin med ungdomlig, generös, fruktig smak med toner av fat, lakrits, plommon och mörka bär.
Sydafrika
120 kr
Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.
Sydafrika
149 kr
Welmoed Shiraz Pinotage har en fruktig, något kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, svarta vinbär, rosmarin, björnbär och lakrits. Smaken är fruktig, något kryddig toner av fat, svarta vinbär, viol, körsbär, rosmarin, svartpeppar och skogshallon.
Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.
Läs merMatkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..
Läs merPlaner på att fly vintermörkret? Passa på att besöka en spännande vingård samtidigt som du njuter av värmande sol. Här tipsar vi om vingårdar värda ett besök i vinter.
Läs merMaja Berthas, en av Sveriges främsta experter på viner från Sydafrika, berättar här om Sydafrikas spännande utveckling till att bli ett magiskt vinland.
Läs merSAAM skapar viner i Sydafrika som alla kan njuta av med gott samvete.
Läs mer