Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 1964

Årgång:

1964

Faustino I Gran Reserva 1964

Spanien


3199,00 kr

Systembolaget nr:

7303801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 1964 har en mogen, mycket nyanserad doft med inslag av torkade plommon och fikon, kryddor, vanilj, dill, tobak, svampskog, läder och en lätt fläkt av pomerans. Smaken är elegant och mjuk med fina inslag av torkade frukter, fat, svampskog, läder, tobak och mandel. Eftersmaken är mycket lång och vinet är oerhört vitalt för sin ålder.

Produktion

Vinet har lagrats i minst 30 månader i fat av amerikansk ek. 1964 är ett av 1900-talets absolut bästa årgångar.

Passar till

Att avnjuta som den är tillsammans med goda vänner, prata och diskutera samt känna historiens vingslag. Gå runt bordet och berätta vad ni gjorde och vilket skede ni var i livet 1964 (om ni ens var födda). Om man har lite kvar av vinet kan man servera en helstekt kalvytterfilé med rödvinssky, gräddstuvad svamp och potatispuré.

LammNötkött

Kul att veta

Förstklassiga Rioja viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är mogna att dricka när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommer till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet. Faustino är Spaniens mest kända Rioja­tillverkare och en riktig ikon i vinvärlden. Märkesvinet Faustino I lanserades 1968 och blev genast ett av Riojas mest säljande vinvarumärken. Man står faktiskt för 40% av den totala Rioja Gran Reserva försäljningen. Bodegas Faustino är en av de största ägarna av vingårdar i Rioja. Man äger 650 hektar varav 500 är beläget i Rioja Alavesa. I all produktion används uteslutande egna druvor, inget köps in utifrån.


89 POÄNG

Nästan 60 år på nacken och still going strong, det är åtminstone lite överraskande. Utan tvekan visar sig åldern i vinets doftspel där det kan noteras en del utmattning och översvampiga toner med buljongvarning i druvblenden av tempranillo, graciano samt mazuelo. Vändningen kommer i gomseglet där vinet uppvisar både syra som levande fruktighet. Den rostiga svamptonen blir mer tryffel placerad i en fikon, russin och karamelliserad körsbärsnotad allians, med en synlig tanninstruktur om än naturligt nog väl tillbakalutad. Vi har en mycket trevlig historielektion i butelj men utvecklingen i glaset är dock snabb så dekantering bör undvikas

- Livets Goda.se, januari 2023


Nu kommer mognaden fram med buller och bång. Det är mycket torkad frukt med katrinplommon och russin i en framträdande roll. Syran finns fortfarande där även om den är lugnare och mer diskret. Om man är ute efter en härligt mogen Rioja med tunga, kraftiga, välbalanserade inslag, så är det här ett bra val. Varför inte en snygg 60-årspresent till någon 60-talist.

- Vinbanken, Yozo Glavas, 19 januari 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

7303801

Volym

0,75 l

Varumärke

Grupo Faustino

Förslutning

Naturkork

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

3 g/liter

Lagring

Är oerhört vital för sin ålder, men kan även lagras ytterligare några år.