Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 1987

Årgång:

1987

Faustino I Gran Reserva 1987

Spanien


1299,00 kr

Systembolaget nr:

93747

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 1987 har en utvecklad och mycket nyanserad doft med fina inslag av torkade mörka frukter, fikon, vanilj, torkade örter, svampskog, läder, kyrkbänk och en lätt fläkt av kanel. Smaken är elegant och mjuk med fina inslag av torkade frukter som apelsin och körsbär, svart te, fat, svampskog, läder, tobak och ceder. Eftersmaken är mycket lång och vinet är oerhört vitalt för sin ålder.

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa som ligger 450 meter över havet. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i cirka 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek.

Passar till

De mjuka och behagliga vinerna från Bodegas Faustino Martinez är utmärkta att av avnjuta som de är, men en härligt moget och komplext vin som Faustino I Gran Reserva 1987 pryder även det finaste middagsborden. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Varför inte servera helstekt kotlettrad av dilamm med gräddsås, smörstekta trattkantareller och potatis- och parmesan bakelse.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Bodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 120 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Man är även en av de största markägarna i Rioja med 700 hektar vinodlingar.Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.


91 POÄNG

Efter 1964:an så upplevs 87:an – som när samma druvblend – närapå nyvaket i det direkta öppnandet. Det lugnar ner sig efter hand och åldern visar sin riktiga sida. Det här är ett välmående vin med mineraliskt tonade och fina tryffel, körsbär, svarta oliver och fikonnyanser med en aromatisk kryddighet och lakrits i den vegetala örtflirten. I avslutet visar vinet på en livsglädje, samtidigt som det där drar med anrik humidor från faten som var värd för vinet under 30 månader och som ger en attraherande och värdig pondus. En hållbar klassiker.

- Livets Goda.se, januari 2023


Här har vi webblanseringens enda vin från Faustino som inte klassas som ”excellent vintage” men det spelar ingen som helst roll, för det här vinet förtjänar verkligen sin plats på listan. Trots att det är åtta år äldre än ovanstående vin så känns det på något sätt yngre och en gnutta fräschare. Frukten är mer påtaglig och här finns även små toner av eukalyptus. Ett komplext vin med bra balans och fräschör. I längden kommer du känna av chokladen som smyger sig fram. Ett 36 år gammalt vin för under 1 300 kronor är inte varje dag man stöter på.

- Vinbanken, Yozo Glavas, 19 januari 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

93747

Volym

750 ml

Varumärke

Grupo Faustino

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Tempranillo, Graciano

Lagring

Är mycket angenäm att avnjuta idag, men kan även lagras ytterligare om man så önskar.