Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 2010
Faustino I Gran Reserva 2010

Faustino I Gran Reserva 2010

Spanien


189,00 kr

Systembolaget nr:

267801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av ceder, torkade blåbär, mörka solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa som ligger 450 meter över havet. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek.Från årgång 2010 har Bodegas Faustino gjort påtagliga förändringar i den del vinmakeriet som sker innan fatlagringen påbörjas. Det innebär en mer anaerob miljö. Den begränsade tillgången på syre gör att vinet bevarar mer av fruktigheten både innan, under och efter lagringen i ekfat.

Passar till

Smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nöt- eller viltkött samt lagrad ost. Varför inte servera en lammstek med potatisgratäng och mustig rödvinsås.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Årgång 2010 är utan tvekan en exceptionellt bra årgång i Rioja och det är många som spår att den kommer bli den bästa på 50 år.Det var en något svalare växtsäsong än normalt som bidrog till en längre mognadsperiod. Detta gav druvorna och vinerna en ypperlig nyansrikedom och en fräsch syra. När man provar Faustino I 2010 är det bara att konstatera att Bodegas Faustino förvaltat de fullmogna druvorna på ett mycket skickligt sätt. Årgången 2010 har klassificerats av Consejo Regulador DOCA de Rioja (det officiella kontrollorganet) som excellent. Det är bara 11 årgångar sen 1955 som fått denna höga klassificeringBodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 120 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Man är även en av de största markägarna i Rioja med 650 hektar vinodlingar.Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.

Ursprung

Spanien

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

267801

Volym

750 ml

Varumärke

Grupo Faustino

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

2,5 g/liter

Druva

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Lagring

Förstklassiga Rioja viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Den nya årgången 2010 har mycket bra lagringspotential. Så denna nya årgå