Nizza Reserva Bricco Roche har en mycket nyanserad varm och intensiv doft med inslag av mörka körsbär, körsbärslikör, fat, salvia, kakao, svart te och kryddnejlika. Smaken är rik, lång och intensiv med toner av mörka körsbär, fat, kakao, kryddor och mörka plommon.
Produktion
Druvorna kommer från egendomen Bricco Paradiso i Agliano Terme och druvorna kommer från en högt skattad vingård med Barbera som ligger i en syd- och sydöstlig sluttning 220 meter över havet. Jordmånen är en kalkrik lerjord med stråk av kvarts och stockarna har en medelålder på 47-70 år. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar vid en temperatur av 26-28°C. Den malolaktiska jäsningen och lagringen sker i små fat av fransk ek under 28 månader. Vinet lagras ytterligare i flaskan innan det lanseras på marknaden.
Passar till
Vinet är ypperligt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter i tillbehör eller tillagningen
Kul att veta
Nizza är en mycket välkänd DOCG i Piemonte som är belägen runt staden Nizza Monferrato. De ska göras på 100% på Barbera och de måste ha en alkoholhalt på minst 13%. Det måste totalt lagras under 18 månader varav 6 månader i ekfat. Om det är en Riserva som detta vin måste det lagras minst 30 månader varav 12 månader i ekfat.Tenuta il Fachetto ligger i Santo Stefano Belbo strax sydväst om staden Asti i norra Italien och är ett litet familjeföretag i fjärde generationen. Åtta av familjens medlemmar är involverade i allt från vingårdsarbete till export. 50% av druvorna som odlas är Moscato, 20% Barbera och resterande 30% en blandning av Sauvignon Blanc, Chardonnay, Arneis, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Barchetto d'Acqui, Lampia och Pinot Noir. 75% av produktionen kommer från egna odlingar.