Mindre socker
Xavier Vignon Arcane La Papesse

Årgång:

2016

Xavier Vignon Arcane La Papesse

Frankrike


679,00 kr

Systembolaget nr:

5648001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Produktion

Druvorna kommer från mycket gamla Grenachestockar som växer i den norra delen av Chateauneuf du Pape. Musten fördelades till tre olika behållare för jäsning. Stora koniska och öppna fat av ek, cementtankar och rostfria ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen fördelas vinet till amforor, små ekfat, cementtankar, rostfria ståltankar samt 600 liters ekfat. En del av vinet lagrades som Arcane Le Papes det vill säga i små specialbyggda ekfat som sedan sänks ner i  stora cementtankar som är fyllda med Châteauneuf-du-Pape vin där de helt utan tillgång till syre lagras.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär. Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 19 druvsorter är numer tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


94 POÄNG (AV 100 MÖJLIGA) Samtliga viner i Xaviers Arcane-serie är viner som görs i en upplaga, ”engångsviner” det vill säga. La Papesse bygger på ett specifikt urval av grenache från äldre planteringar i firmans Châteauneuf du Pape vingårdar och har en förträfflig känsla i sig av sötma och värme från de södra delarna av Rhône och mer distinkt, stenmineralisk hållning från och svalare norra delarna. Mörk mogen bärighet med körsbär, vinbär, plommon, mörka hallon och björnbär med svartpepparkryddighet och tobaksblad i svansen. Energin är dock transparent och jordmånen sätter ljusa citrusnyanser i tannindrivet och ger vinet en fräsch lyster. I vinifiering och den långa lagringen sprakar det med olikheter i form av amfora, fat, betong, demi-muids på 600 liter, ståltankar och 200 liters fat och det är Xavier i ett nötskal, ett mycket positivt sådant.

- LivetsGoda.se, 2022-08-29


Mörk frukt som körsbär och björnbär med smäckra accenter av lingon, örter och viol. Ett bedårande vin med en lång och intensiv finish där smakupplevelsen rundas av av mineralsältan i vinet.

- Magasinet Vin&Bar, Nr 4 2022, Anders Ström

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5648001

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Grenache

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-5 år. 2016 är en exceptionellt bra årgång i området.