Mindre socker
Aveleda Parcela do Roseiral

Årgång:

2019

Aveleda Parcela do Roseiral

Portugal


255,00 kr

Systembolaget nr:

5714101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Aveleda Parcela do Roseiral har en nyanserad doft med inslag av nektarin, grillad citron, aprikos, flinta, ingefära, citrongräs, mandarin, fat samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv och frisk med toner av tropisk frukt, grillad citron och stendamm.

Produktion

Druvan som anänds till detta vin är till 100% Alvarinho. Av de utvalda druvorna jäser 70% av vinet i rostfria ståltankar där det sedan lagras under 9 månader. 30% av vinet jäser och lagras samma tid i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan ytterligare 9 månader på flaskan innan det lanseras på marknaden.

Passar till

Passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör. Varför inte en grillad abborre med lime och örtsmör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Parcela vinerna kommer från en specifik vingård eller vingårsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en vingård precis bakom familjens boningshus som tidigare var en rosenträdgård, därav namnet. Druvan som anänds till detta vin är till 100% Alvarinho. Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001.


Kvalitetsbetyg: 8/10

Detta vingårdsvin från familjeägda Aveleda visar att alvarinho har potential att bli riktigt elegant. Här finns både den förväntade fräschören, men också djupare toner av grillad citron, mineral och tropisk frukt med ungdomligt sinne och lime. Ett vin som ropar på skaldjur i solen.

- Marie Oskarsson, Göteborgsposten 23-06-02


17,5 poäng (++) Stram med frisk spänstig frukt av gröna äpplen, lime, citruskal, vita persikor, gråpäron, krossad sten, kalk, basilika, mineraler, klingande rena syror och underbar mineralsälta. En ren och mycket pigg alvarinho som visar vilken potential druvan har. Drick 23-28. Servera till grillad bläckfisk.

- Vinbanken - Christian Stojkovic 2023-04-25

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5714101

Volym

0,75 l

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Naturkork

Region

Portugal - Rios do Minho - Minho

Sockerhalt

3,9 g/liter

Druva

Alvarinho

Lagring

Är utmärk god att avnjuta idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.