Ung, intensiv och citrusdriven doft med subtila toner av päron, guava och vit persika samt blommiga toner av jasmin och apelsinblommor. Smaken är torr, frisk, koncentrerad, balanserad och nyanserad och domineras av grapefrukt, mogen citron och färska örter samt en härlig mineralitet. Den pigga syran går som en röd tråd genom vinet.
Produktion
Druvklasarna pressas hela och juicen får vila före jäsning. Vinet jäser på ståltank med 30% vildjäst. Ingen klarning och endast en lätt filtrering före buteljering.
Passar till
Servera vid ca 8-10°C som aperitif eller till fräscha rätter med fisk och skaldjur.
Kul att veta
Dog Point Vineyards etablerades av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy i början av 2000 talet. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off–filosofi och den personliga, kompromisslösa stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson.