Dog Point
Ett hyllat vinvarumärke från Nya Zeeland.
Det är ingen tvekan om att Dog Point Vineyard, som gjorde sin första årgång 2002, tillhör en av de starkaste stjärnorna på den Nya Zeeländska vinhimlen. I mars 2016 blev 250 hektar vinodlingar på Dog Point Winery ekologiskt certifierade enligt Bio Gro New Zeeland och cirka 100 hektar av dessa används till Dog Point vinerna. Vingårdarna är bland de äldsta i regionen är belägna i Wairau Valley, och granne till Marlboroughs första kommersiella vingård som planterades 1973.
Namnet kommer från de första europeiska bosättarna i området som kallade platsen för Dog Point som en hänvisning och hyllning till hårt arbetande fårhundar som ibland blev förlorade och förvildade. Ett vanligt inslag i det vackra landskapet är det inhemska Ti Kouka trädet, som också pryder vinegendomens etiketter. Dog Point Vineyard drivs av två familjer där Ivan Sutherland och James Healy, som båda har ett förflutet på Cloudy Bay, ansvarar för vintillverkningen. Druvorna som handskördas kommer alltid från de egna vingårdarna och odlas ekologiskt med låga skördeuttag. Vinmakarfilosofin är att man skall göra så få ingrepp som möjligt. Egendomens höga kvalitetsambitioner märks ända ner till minsta detaljnivå och man har därför valt att endast producera fyra olika viner från de tre druvsorterna pinot noir, sauvignon blanc och chardonnay. Den kompromisslösa inställningen visar sig tydligt om man studerar vilka poäng deras viner har fått av Robert Parker i The Wine Advocate. I jämförelse med det nya zeeländska ikonvinet Cloudy Bay utkristalliserar sig Dog Point som en tydlig vinnare.