Mindre socker
Domaine Laroche Chablis Saint Martin, helflaska

Årgång:

2022

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, helflaska

Frankrike


265,00 kr

Systembolaget nr:

714301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine Laroche Chablis Saint Martin har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika, mandel och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron.

Produktion

Hela druvklasar av chardonnay pressades i pneumatisk press och musten får sedan vila i ståltankar tolv timmar. Därefter jäste vinet under tre veckor i ståltankar vid 17°C och merparten av vinet får även genomgå malolaktisk jäsning. Cirka tio procent av vinet har lagrats på sin jästfällning i stora ekfat.

Passar till

Till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte en läcker skadjursplatå.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine Laroche är en anrik, men också en dynamisk och progressiv producent i Chablis. Vinanläggning ligger i en av områdets mest historiska byggnader,Obédiencerie de Chablis. Det vill säga det kloster som abboten av St Martin de Tours grundade i Chablis 867, som också blev starten för områdets vinframställning. Saint Martin var ett helgon som föddes i Ungern år 319 och är ett franskt nationalhelgon. Kvarlevorna gömdes någon gång mellan 877 och 887 i Obédiencerie klostret i Chablis. Relikerna är numera flyttade, men nischen där de förvarades finns fortfarande att skåda i Domaine Laroches källare för fatlagring. Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc. Producenten är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling.


91 POÄNG

Saint Martin har en fin stund i årgången. Ett halvårs lagring i ståltankar med liten spets samtidigt i 55 hl ekfat och en friskt juicy och samtidigt mogen fruktighet harmoniserar med varandra. Integrerad syra och en kalkmineralisk fast ådra ger en bra backbone i den annars relativt opulenta och omedelbara tilldragelsen. Citrus med lime, apelsin och citronzest i fästena, päron och äpplen sätter sina klassiska avtryck och ananas och persika skapar en exotisk ingivelse. Och som sagt, det råder en samstämd melodisk, attraktiv refräng.

- Livets Goda.se, april 2023


14,5 poäng/= (Bra till mycket bra vin, prisvärt)

Aromatisk, rökig doft av citron, krusbär, gröna äpplen, päron, ett stänk ylle och mineral. Ung smak med hög fruktsyra i en lätt kropp.

- Munskänkarna. Vintesten, april 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

714301

Volym

750 ml

Varumärke

AdVini

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Chablis

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas något år om man så önskar.