Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc

Årgång:

2022

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc

Sydafrika


189,00 kr

Systembolaget nr:

7252101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc har en djup och nyansrik doft med inslag av solmogen melon, bakade äpplen, kryddor och, bivax. Smaken är torr och lång med fina toner av bakade äpplen, melon, kryddor, fat, vanilj och stendamm, Vinet har en fin balans mellan fat och fruktighet och smakintensitet är mycket tillfredställande.

Produktion

Vinet görs till 100% av druvan chenin blanc som kommer från vingårdar i Stellenbosch vid foten av berget Helderberg. Stockarna planterades i mitten av 1970-talet och druvorna handskördas med strikt selektion, Vinet fermenteras både i fat och i tankar, för att sedan lagras med jästfällningen i fat av fransk ek (20% nya fat) under 9 månader.

Passar till

Ett ypperligt sällskapsvin som även trivs som fisken i vattnet vid det dukade bordet. Använd gärna till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter eller till ljust kött. Varför inte servera baconlindade majskycklingbröst med smörstekt ostronskivling, samt äppelklyftor bräserade i fransk cider. Till det serveras en gräddig vitvinsås och råstekt potatis.

FiskNötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

I Sydafrikas mest kända vinregion Stellenbosch finner man vid foten av berget Helberberg den mycket erkända vinproducenten Ken Forrester Vineyards. Egendomen har funnits i Ken Forrester ägo sedan 1994, men farmen grundades redan 1689. Det är ingen tvekan om att Ken Forrester är en innovativ och respekterad vinmakare som under lång tid flyttat fram gränserna för vad Stellenbosch kan göra i vinväg. Filosofin är att ta fram hantverksmässiga, prisvärda och personliga viner som passar till ett brett spekta av olika maträtter. Under en period arbetade Ken i Loire och den inspirationen gjorde att han under 1990-talet satte chenin blanc på kartan i Stellenbosch. Egendomen drivs helt enligt hållbara principer.


13,5 POÄNG= (Bra till mycket bra vin, prisvärt)

Rökig doft av aprikoser, ett stänk bivax och rostad ek. Fruktigt, lätt rustikt anslag med hög fruktsyra i en ganska smörig kropp med viss ek i eftersmaken.

- Munskänkarna. Vintesten, april 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7252101

Volym

750 ml

Varumärke

AdVini

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

South Africa - Western Cape - Coastal Region

Sockerhalt

2,7 g/liter

Druva

Chenin Blanc

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.