Minipajer med Västerbottensost till kräftskivan.

Västerbottensostpaj är en riktig klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda i portionsformar och toppa pajerna med picklad rödlök.

Minipajer med Västerbottensost
logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Västerbottensostpaj är en riktigt klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda dom i portionsformar och toppa pajen med picklad rödlök.

Pajdeg

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • ca 3 msk vatten

Gör så här

    1. Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.

    2. Kavla ut den kylda degen på mjölat bord.

    3. Ta ut rundlar som är lite större än dina miniformar och tryck i degen i formarna.

    4. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning

Ingredienser

  • 200 g riven Västerbottensost

  • 2 ägg

  • 2 dl grädde

  • salt

Gör så här

    1. Lägg osten i botten på de förgräddade pajskalen.

    2. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Fördela detta över pajskalen med ost.

    3. Grädda i 200°C i 15-20 minuter. Pajerna skall ha fått färg och äggstanningen stannat.

Picklad rödlök

Ingredienser

  • 2 stora rödlökar

  • 1 Tbsp Sugar

  • 1 dl rödvinsvinäger

  • 2 msk olivolja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.

    2. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock.

    3. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att äta.

    4. Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.

Småsnapsar till kräftskivan och västerbottenpajerna:

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 12x50ml

299,00 kr


Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

O.P. Anderson Petronella är utmärkt att blanda drinkar på och en trevlig följeslagare till många anrättningar.

O.P. Anderson Selection Ekologisk, blandade småflaskor 10x50ml

299,00 kr


Denna förpackning innehåller ett tre olika O.P. Anderson, samtliga är ekologiska.

O.P Anderson Orginal: Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

O.P. Anderson Klar: En frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

O.P. Anderson Petronella: Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

Recept: Linnéa Seidel

Västerbottenspaj

Västerbottenspaj.


Västerbottenspaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!

Läs mer »
Sånghäfte med snapsvisor till kräftskivan

Snapsvisor till kräftskivan.


Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte med flera kända och mindre kända snapsvisor. Klicka på länken för att ladda ner sånghäftet.

Läs mer »