Saftiga hamburgare med hemgjord dressing och ugnsrostade morotsstavar. | folk o folk

Saftiga hamburgare med hemgjord dressing och ugnsrostade morotsstavar.

Grillen är tänd, hamburgarna ligger klara, alla tillbehören likaså. Och i glasen häller vi upp ett vin på vår nya favoritdruva, nämligen zinfandel. Att vinet gör sig otroligt bra till just grillat är säkert en bidragande faktor till att vi verkligen har tagit denna druva till våra hjärtan här i Sverige.

Hamburgare med Ravenswood Zinfandel

Det här med att göra egna hamburgare, för många är det en hel vetenskap. Hur ska man göra för att lyckas?

Mitt bästa tips är att alltid använda kött av hög kvalité. Det är liksom grunden till allt. Sedan tycker jag man får allra bäst resultat om man skippar allt vad ägg och lök heter. Jag brukar bara ta färsen och blanda i goda kryddor och sedan forma till burgare. Då håller de ihop fint och smakar makalöst gott.

När det kommer till just smaksättning så har jag ett par säkra kort jag nästan alltid använder mig av. Det ena är att ha i en klick senap. Grov, söt, stark eller vanlig, ja det väljer man själv. Sedan brukar jag tillsätta en skvätt rökessens. Kryddor som paprika, örtsalt, och vitlökspulver är också sådant jag brukar ha i för att få till en riktigt god smak!

Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel
Art.Nr: 26001 — 109,00 kr
Rött vin

Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel

Systembolagsnummer: 26001

Som sagt, i glasen häller vi upp ett Ravenswood  Vinter’s Blend Zinfandel. Ett rött vin med generös  och fruktig doft av mogna körsbär, hallon och blåbär. Vinet är mjukt och sammetslent med lång eftersmak. Perfekt att avnjuta till en väl tillagad hamburgare!

 

Burgare med hemgjord dressing och morotsstavar i ugn (8 st)

Hamburgare:

800 g nötfärs, gärna av högrev
1 msk senap
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
örtsalt

Blanda färsen tillsammans med senap, paprikapulver, tomatpuré, vitlökspulver och örtsalt. Låt vila i cirka 30 min i kylen. Forma färsen till 8 stycken hamburgare. Grilla tills de fått fin färg och är klara.

Dressing:

1 dl majonäs
1 tsk chilisås
1 tsk senap
1 msk bostongurka
1 tsk vinäger
salt & svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt vila i kylen mist 15 minuter.

Morotsstavar i ugn:

4 morötter
flingsalt
svartpeppar
olivolja

Skala och skär morötterna i små stavar. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar. Ringla över lite olja. Ugnsbaka i 225 °c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka och fått lite färg.

Tillbehör:

avokado
sallad
tomatketchup
hamburgerbröd

Tillaga hamburgare och morötter, gör dressingen. Bygg ihop din hamburgare med bröd, sallad, dressing, avokado och tomat. Ät tillsammans med de ugnsrostade morötterna.

Låt fredagsmyset börja!

Vill du veta mer om Zinfandel? Läs krönikan "Zinfandel kan så mycket bättre".

Kategori

Relaterat Innehåll