Fruktpaj med mango och vanilj.

Linnéa har gjort en lika fantastiskt vacker som god fruktpaj med mango och vaniljkräm. Se receptet här!

Fruktpaj med mango och vanilj
Platino Pink Moscato

Platino Pink Moscato

Spanien

Systembolaget nr:

7707201

79,00 kr


logo

8 bitar

logo

1 h 45 min

Den här veckan känner jag för att fira in helgen med något riktigt gott. Och med riktigt gott menar jag såklart något riktigt gott att äta efter maten. Jag är sugen på något fruktigt och fräscht, som påminner mig om att våren faktiskt inte är så långt bort!

Valet var enkelt, det fick bli en vanilj- och fruktpaj. Eller som fruktpaj så tjusigt heter på engelska; fruit tart! Vill man så går det fint att göra små individuella fruktpajer, eller så gör man som jag och gör en stor. Se bara till att använda en form med löstagbar kant. Jag valde att ha mango i min fruktpaj. Men för att inte få känslan av att jag använt barnmatspuré på burk smaksatte jag den med apelsinblomsvatten. Har ni testat det någon gång? Om inte, så gör det! Du hittar det i din vanliga mataffär. Det har en blommig och fräsch smak som verkligen lyfter alla fruktiga toner!

Mango curd

Ingredienser

  • 400 g fryst mango i bitar

  • 1 dl strösocker

  • saft från 0,5 citron

  • 1 msk apelsinblomsvatten

  • 1 msk maizena

  • 2 ägg

  • 2 äggulor

  • 50 g smör

  • 2 gelatinblad

Gör så här

    1. Lägg mangon, socker, citron och apelsinblomsvatten i en kastrull. Låt allt koka tills mangon är mjuk.

    2. Mixa mangon slät med en stavmixer.

    3. Ta lite av mangopurén och lägg i en skål för att röra ut maizena i purén. Häll sedan tillbaka det i kastrullen med resterande kokande puré.

    4. Rör i äggen, ett i taget, under konstant omrörning.

    5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt purén sjuda tills den tjocknat. Rör hela tiden så att den inte bränns fast i botten.

    6. Sila purén genom en finmaskig sil. Lägg i smöret och låt det smälta helt. Rör i två blötlagda gelatinblad. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna i kylen.

    7. Mango curd ska ha samma konsistens som lemon curd när den svalnat.

Vaniljkräm

Ingredienser

  • 2 1/2 dl standardmjölk

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1/2 dl maizena

  • 1/2 dl strösocker

  • 3 äggulor

Gör så här

    1. Blanda samman mjölk, vanilj, maizena och socker i en kastrull. Sjud försiktigt under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.

    2. Ta av från värmen och tillsätt äggen.

    3. Värm försiktigt upp krämen igen under omrörning. När du ser första bubblan, ta av från värmen och låt svalna helt.

Skalet till fruktpajen

Ingredienser

  • 125 g kallt smör

  • 1/2 dl florsocker

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 3 dl vetemjöl

  • ca 1 msk iskallt vatten

Gör så här

    1. Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare. Tillsätt florsocker, vanilj och vetemjöl. Pulsera snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills degen går ihop.

    2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Kavla sedan ut degen och klä en pajform med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel.

    3. Ställ i frysen i cirka 10 minuter. Lägg sedan i ett bakplåtspapper och fyll pajskalet med t.ex. torkade gula ärtor. Detta är för att kanterna på pajen inte ska rasa ner under gräddningen, utan hålla formen.

    4. Grädda skalet till fruktpajen i ca 8 minuter på 200°C.

    5. Ta ut den blivande fruktpajen och lyft ur bakplåtspapper och ärtorna (dessa kan du sedan återanvända när du gräddar paj nästa gång).

    6. Ställ in pajen i cirka 5 minuter till eller tills skalet fått en fin, gyllene färg. Låt svalna helt.

    7. Fyll det avsvalnade pajskalet med ett lager vaniljkräm. Täck sedan fruktpajen med ett lager mango curd.

    8. Låt fruktpajen stå kallt fram till servering. Dekorera fruktpajen med färska bär och blommor.

Dryck till fruktpajen:

Till min härliga fruktpaj måste vi såklart dricka något gott. Platino Moscato passar fint att servera till en fruktig efterrätt!

Platino Pink Moscato

79,00 kr


Fräsch doft med toner av röda bär, litchi och örter. Söt, bärig, något blommig smak med inslag av litchi, röda bär, citrus och örter.

Recept: Linnéa Seidel