Lakritsfabriken – från rot till godis.

Lakritsfabriken har uppmärksammats internationellt för sin lakrits. Vi har träffat grundaren Martin Jörgensen som lär dig allt om lakrits.

Lakrits som rot och pulver

Lakritsfabriken lanserade sin första lakrits på Lakritsfestivalen 2011. De gjorde succé och sedan dess har verksamheten vuxit snabbt. I dag har företaget en lång rad produkter i sortimentet, de har skapat världens längsta lakrits samt exporterar till flera länder utanför Sveriges gränser.

Att grundaren av Lakritsfabriken Martin Jörgensen blev lakritsfabrikör var egentligen en slump. Han är från början utbildad kock, blev så småningom sommelier och har arbetat med en mängd olika saker, som att bland annat drivit hotell Kullaberg i Mölle. Men det mesta han har gjort har handlat om mat och dryck.

2005 startade han en egen verksamhet under namnet ScandChoco som från början var tänkt att främst handla med kvalitetschoklad. I dag omfattar sortimentet även andra exklusiva godsaker och 2011 tillkom lakritsen i sortimentet.

Lanserades vid Lakritsfestivalen

Lakrits från Lakritsfabriken

Lakritsverksamheten kom till i samband med Lakritsfestivalen i Stockholm och det gick fort. Festivalens grundare Tuija Räsänen frågade Martin om han ville delta med produkter från ScandChoco. På den tiden saknade bolaget lakrits i sortimentet och han tvekade först. Men man kunde skönja att det var en lakritstrend på gång, och det tåget ville de inte missa.

–  Jag registrerade in namnet Lakritsfabriken i Ramlösa AB och domänen lakritsfabriken.se. På bara tio veckor tog vi sedan fram ett lakritsrecept, hittade en tillverkare och skapade en logotype och den form på förpackningen som vi har i dag.

Produkten gjorde succé vid lanseringen och i dag känner nog de flesta lakritsälskare till Lakritsfabrikens karakteristiska vita förpackningar som pryds av en grön kvist med blad.

– Det är grenen från lakritsroten på förpackningen, förklarar Martin.

Produkterna säljs numera lite överallt, bland annat i konfektyraffärer, på flera av landets apotek, i dagligvaruhandeln samt på nätet.

– Vi var först i Sverige med att tillverka premiumlakrits och är den enda som är glutenfri, säger han.

Premiumlakrits är lakrits som är tillverkad på äkta lakritsrot och innehåller högre halt av äkta lakrits än standardprodukterna. Dessutom är Lakritsfabrikens produkter glutenfria eftersom de innehåller rismjöl i stället för vetemjöl, som är det som vanligtvis används i mjuk lakrits.

Framställning av lakrits

Martin Jörgensen från Lakritsfabriken

Ursprungligen användes lakrits som en medicinalväxt. Både Alexander den store och Julius Caesar försåg sina soldater med lakritsrot som de kunde tugga på för att motverka törst och därmed få ökad uthållighet.

Det var engelsmännen som uppfann det mjuka lakritsgodiset. Det sägs att det var ett misstag, att man råkade röra ner mjöl i tillverkningen, vilket senare blev engelsk konfekt. Italienarna föredrar däremot att äta ren lakrits i form av små hårda pastiller.

Premiumlakrits framställs från rötterna på växten Glycyrrhiza glabra, lakritsrot. Den växer vilt i Medelhavsområdet, Mellanöstern, Ryssland och Kina. Ungefär vart fjärde år skördar man genom att dra upp plantan med rötterna. Dessa torkas, hackas och mals till ett brunt pulver som kokas till en seg massa. När massan kommer i kontakt med syre byter den färg från brunt till svart.

För att få den mjuka lakrits som vi svenskar gillar, tillsätts socker och olika siraper samt mjöl. Lakritsfabriken använder rismjöl för att få en glutenfri produkt. Massan kokas tills den uppnår 22 grader, vilket tar cirka 40 minuter och därefter spritsas den ut i långa strängar. 

All lakrits är från början söt. För att få saltlakrits tillsätts salmiak, eller ammoniumklorid som är den kemiska beteckningen. Lakritsen från Lakritsfabriken är dessutom fri från tillsatser som färgämnen och gelatin, och är alltså därför vegansk. Tillverkningen sker hos samarbetspartnern ScandiCandi i Malmö enligt Lakritsfabrikens recept.

– Vi kom fram till att det var bättre att lägga ut produktionen än att köpa en egen maskin. De är ganska dyra och dessutom var våra lokaler som vi hade när vi startade för små för att få plats med egen tillverkning.

Lakritskungen - den lättsamma lakritsen

Bolaget har ett dottervarumärke – Lakritskungen – som riktar sig till en bredare publik där de tar ut svängarna lite mer. Om Lakritsfabriken står för klassiska produkter har Lakritskungen mer vågade, roliga och moderna produkter. Allt är fortfarande gelatin- och glutenfritt och så naturligt som möjligt. Här ingår bland annat ”Salta riksdaler” som är utformade som mynt präglade med Martins egen profil.

– Vi valde att använda mitt ansikte för att det blev enklast så. Då fanns inte heller risk för att någon skulle komma efteråt och säga att vi hade använt någon person som vi inte fick.

– För några år sedan var vi med i den amerikanska smakboxen Try The World. Några gourmetprodukter från ett specifikt land väljs ut varje månad för att amerikanerna ska kunna testa vad det landet har att erbjuda. När de hade en svensk box ingick alltså våra produkter i den. Det kändes kul att vi fick representera Sverige i ett urval riktat till finsmakare, säger Martin stolt.

Lakritsgodis

För oss i Norden är lakrits alltid svart, men i USA är det inte självklart. Licorice är segt godis kokt med mjöl och kan lika gärna vara remmar, skruvar och colaflaskor i rött, grönt eller gult.

– De säger black licorice om vår sorts lakrits, förklarar Martin.

Annars säljer företaget framför allt sina produkter i de nordiska länderna, Tyskland och USA.

Världsrekord i lakrits

Martin Jörgensen från Lakritsfabriken

Lakritsfabriken har mottagit flera prestigefyllda priser. 2013 fick de ”Salmiakki Finlandia Prize – Årets lakrits i Finland och företaget har utnämnts till "Årets marknadsförare" i Helsingborg. Dessutom har Martin fått titeln ”Skånes mest företagsamma människa 2015″ av Svenskt Näringsliv.

De har också kammat hem ett världsrekord. En 519 meter lång lakrits godkändes 2012 som världens längsta av Guinness World Records.

Fungerar lakrits till vin?

– Det finns viner som har lakritstoner i sig, exempelvis amerikanska viner av typen Zinfandel och fatlagrade viner. Men jag tycker inte att man ska välja dessa till. Vinet behöver en viss sötma för att balansera upp det söta i lakritsen. Själv tycker jag att champagne eller crémant passar bra till, säger han.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Vill du prova Martins kombination av lakrits och vin rekommenderar vi denna Crémant från Alsace.

Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron, och kex.