Moules marinières.

Finns det moules marinières på menyn är det ett givet val för mig, godare finns inte. Som tur är gör man denna rätt väldigt enkelt hemma. Var bara noga med att tvätta blåmusslorna och släng de som från början är trasiga eller som inte stänger sig om du knackar dem lätt mot en hård yta.

Jag brukar ta av alla blad från persiljan och sedan finhacka stjälkarna. De är lite hårdare än bladen och passar därför perfekt att stekas mjuka tillsammans med lök och vitlök.

/Linnéa
Moules marinières med CHILL OUT Riesling Pfalz Organic
Rating
4
45 min

Moules marinières:

1 kg blåmusslor
2 st schalottenlökar
3 klyftor vitlök
1 bunt persilja
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk fiskfond
2 dl grädde
salt & svartpeppar
1. Skala löken och finhacka den. Finhacka vitlök. Tag av alla blad från persiljan och lägg dom åt sidan till dekoration. Finhacka stjälkarna
2. Stek lök, vitlök och och persiljestjälkar i olja i en gryta. Tvätta och skrubba musslorna rena. Släng de som inte stänger sig eller är trasiga.
3. Tillsätt vin, vatten, fond och grädde i grytan. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter.
4. Sänk värmen, tillsätt musslorna och sätt på lock. Låt musslorna ångas i cirka 3-5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.
5. Strö finhackad färsk persilja över och servera tillsammans med nyfriterade pommes frites.

Pommes frites:

1 kg mjölig potatis
olja
salt och svartpeppar
1. Skär potatisen i stavar. Skölj potatisen i ett durkslag. Torka helt torra.
2. Hetta upp en gryta med olja till 120°C. Fritera potatisen i omgångar, i cirka 5 minuter. Den ska inte få färg. Låt svalna helt.
3. Hetta upp grytan med olja till 180°C och fritera sedan stripsen i omgångar tills de får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera direkt.

Vintips till Moules marinières:

 

Systembolagsnummer: 53600 79,00 kr

Denna ekologiska och veganvänliga riesling från Pfalz bjuder på härliga och friska toner av citrus och päron med inslag av mineralitet. I den generösa smaken finns solmogen citron, gråpäron, litet stänk av mango och ananas, och ett långt, nyanserat och mycket friskt avslut, där mineraliteten kommer igen.

Fler goda fisk och skaldjursrecept:

Det asiatiska köket möter tex mex i den här goda sashimitacon. Receptet kommer från kokboken "Fredagskockens hamburgare och tacos". 

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager