Poké Bowl med marinerad lax och srirachamajjo.

Att göra sin egen poké bowl är inte alls svårt och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Här ett recept med marinerad lax, honungspicklad rödkål, asiatisk gurka, srirachamajjo och ris med mirin.

Poké Bowl med marinerad lax och srirachamajjo
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Fenomenet Poké Bowl slog till som en orkan här i Sverige för något år sedan. Eller i alla fall i de större städerna. Här i min lilla stad, Sala, tror jag den första restaurangen började servera det i somras. Men den som längtar efter något gott sägs det ju.

Visste du att det från början är en klassisk rätt från Hawaii? Där man la ljummet ris i botten och marinerad fisk skuren i bitar ovanpå riset. Idag kan en Poké Bowl se väldigt olika ut, och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser här. Att göra sin egna poké bowl är inte alls svårt, speciellt inte eftersom du kan förbereda flera av momenten. Både kål, gurka och lax kan läggas i sina marinader i god tid innan. Sedan är det bara att bjuda in vänner och familj och låta var och en plocka ihop sin egna bowl.

Ris med mirin

Ingredienser

  • 4 portioner rundkornigt ris, t ex sushiris

  • 2 msk mirin

Gör så här

    1. Skölj riset noga, koka det sedan enligt anvisningarna på paketet.

    2. Smaksätt det varma riset med mirin.

Asiatisk gurka

Ingredienser

  • 1 gurka

  • 1 tsk färsk, riven ingefära

  • 2 msk risvinäger

  • 1 tsk strösocker

  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Strimla gurkan med hjälp av en mandolin eller en skalare i tunna strimlor.

    2. Blanda samman färsk ingefära, vinäger, socker och olja.

    3. Häll över gurkan och låt stå minst 30 minuter.

Srirachamajjo

Ingredienser

  • 1 dl majonäs

  • 2 msk sriracha

  • salt

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser och ha upp i en spritspåse utan tyll.

Honungspicklad rödkål

Ingredienser

  • 250 g rödkål

  • 2 lime

  • 1 tsk honung

  • 1 msk vatten

  • salt

Gör så här

    1. Riv rödkålen fint på en mandolin.

    2. Blanda samman saften från lime, honung, vatten och salt.

    3. Häll över rödkålen och låt stå minst 20 minuter.

Marinerad lax

Ingredienser

  • 500 g sashimilax

  • 2 msk soja

  • 1 tsk fisksås

  • 2 msk sesamolja

  • 1 lime

  • chiliflakes

  • salt

  • sesamfrön

Gör så här

    1. Skär laxen i kuber.

    2. Blanda samman soja, fisksås, sesamolja och saft från 1 lime.

    3. Smaka av med chiliflakes och salt. Häll detta över laxen och låt marinera i minst 15 minuter, gärna längre.

    4. Strö sesamfrön över den marinerade laxen.

Uppläggning av poké bowl

Ingredienser

  • salladslök

  • ärtskott

  • ärtskidor

  • sesamfrön

  • chiliflakes

Gör så här

    1. Lägg det kokta riset i en skål.

    2. Toppa med marinerad lax, honungspicklad rödlök, asiatisk gurka, finstrimlade ärtskidor, ärtskott och salladslök.

    3. Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa srirachamajjo över riset och laxen.

    4. Avsluta med att strö chiliflakes och sesamfrön över bowlen.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Till din poké bowl med lax och asiatiska tillbehör ska du välja ett vin som är aromatiskt och har lite sötma som möter smakerna och kryddhettan. Vi rekommenderar ett glas Gewurztraminer från Gustave Lorentz. Det är ett generöst vin med smak av honung, rosor, litchi och päron.

Du kanske också är intresserad av:

Recept: Linnéa Seidel