Små enkla, lite exotiska småplock är gott att servera en varm sommardag. Här har Linnéa gjort tre läckra smårätter som passar perfekt till det smaksatta vinet Glöet Tropical Fruits Organic.
Lite sälta från lufttorkad skinka gör sig fint till frukten. Eller varför inte en härlig bit grillad ananas med myntasocker och lite fräsch yoghurt till? Eller min favorit: marinerade jordgubbar i friterat rispapper. Krispigt, lite salt, lite syrligt och sött. MUMS! Men: Ha i salsan och servera direkt för att behålla krispigheten i det friterade rispappret.
Linnéa
lufttorkad skinka (t.ex. pata negra, prosciutto, parma)
3 clementiner
1 färsk mango
färsk basilika
Skala clementinerna. Dela i bitar med två klyftor i varje.
Kärna ur och ta bort skalet från mangon.
Dela den lufttorkade skinkan i lagom stora bitar. Rulla in clementinerna och mangon i lufttorkad skinka. Tryck dit ett blad färsk basilika.
1 färsk ananas
0,5 dl brun farin
0,5 dl vatten
saft från 1 lime
2 tsk rom
1 dl strösocker
1 handfull myntablad
1 dl naturell yoghurt
saft från 1 lime
färska myntablad
Skala och klyfta ananasen.
Blanda brun farin, vatten, saft från 1 lime och rom i en kastrull. Låt allt sjuda till sockret lösts upp helt. Tag av från värmen.
Grilla ananasen i ett par minuter per sida. Pensla den med sockerlagen.
Finhacka myntan och blanda den i sockret. Blanda väl. Strö myntasocker över de nygrillade ananasbitarna.
Blanda samman yoghurt och saft från 1 lime. Toppa med finhackad mynta.
3 rispapper
frityrolja
salt
1 liten rödlök
limeskal och 1 tsk limesaft
2 tsk brun farin
färsk basilika och färsk koriander
300 g jordgubbar
Klipp varje rispapper i 4 bitar. Hetta upp olja i en vid kastrull och värm oljan till 180°C. Fritera rispappret i 5-10 sekunder. Tag av och låt rinna av på papper. Salta lätt.
Skala och strimla löken. Riv skalet och pressa saft ur limen.
Blanda löken med sockret. Rör om väl. Finhacka basilika och koriander och rör i.
Dela jordgubbarna och blanda i dem. Rör om ordentligt.
Ha upp jordgubbssalsa i de friterade rispappren precis innan servering.
Finland
99 kr
Till Linnéas tre smårätter med tropiska smaker där sötma möter sälta passar Glöet Tropical Fruits Organic perfekt. Ett stilla vitt vin med stor och fräsch passionsfruktsdoft samt hint av jordgubb. Här får du en riktigt somrig smakupplevelse!
Recept: Linnéa Seidel
Glöet har hittills förknippats med glögg – eller "sparkling glögg" för att vara exakt. Men nu tar man ett steg in i sommaren med ett stilla vin med smak av tropiska frukter. Glöet Tropical Fruits Organic lanserades 1 juni, i en klimatsmart PET-faska.
Läs merEn somrig bål passar bra när ni blir många och gästerna kan få servera sig själva. Här är ett enkelt bålrecept med det smaksatta vinet Glöet Tropical Fruits Organic.
Läs merGlöm tonicen! Här får det smaksatta viner Glöet Tropical Fruits Organic sätta smak på drinken. Den kommer med toner av passionsfrukt och jordgubb bland annat.
Läs merBuffé med plockmat är ett smidigt sätt att servera mat till många. Med en bra variation av smårätter finns något för alla smaker och gästerna tar så mycket de vill ha. Här är några tips till sommarens studenter, bröllop, dop eller grillkvällar.
Läs mer