Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Sätt ugnen på 200 °C.
Stansa ut 8 rundlar av smördegen.
Lägg ihop rundlarna två och två på en plåt med bakplåtspapper så att du får 4 bröd.
Pensla dem med en uppvispad äggula.
Grädda bröden mitt i ugnen tills de har fått höjd och fin färg, 10–15 minuter.
Blanda färsen med kryddorna.
Forma till snygga burgare och ställ kallt i minst 30 minuter.
Kör senap, vinäger, äggulor och vitlök i en snabb mixer.
Tillsätt solros- och olivolja i en tunn stråle medan du mixar och kör tills det får en majonnäsliknande konsistens.
Smaka av med misopasta, soja, salt och tabasco. Ställ kallt.
Blanda de strimlade grönsakerna med majsmjölet.
Hetta upp rapsolja i en gryta tills den når en temperatur på ca 180 °C.
Fritera grönsakerna hårt i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.
Stek burgarna i olivolja i en stek- eller grillpanna, eller grilla dem på grillen.
Servera smördegsbrödet med köttet, misoaioli, friterade grönsaker och färska örter.
Argentina
89 kr
CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Fairtrade Organic har en trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
Recept: Anders Levén
Anders Levén har drivit sju restauranger och givit ut massor av kokböcker. Han har i hela sitt liv varit en hängiven jägare och älskat vilt. I höst släpper han boken Laga vilt: bästa recepten med hjort, vildsvin och älg.
Läs merAtt använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!
Läs merLinnéas älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater förenar härliga smaker från Sverige och Italien.
Läs mer