Linnéas älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater förenar härliga smaker från Sverige och Italien.
Det finns ett par rätter som alltid garanterar succé. En av de rätterna är cannelloni. Här har jag låtit de klassiska italienska smakerna både i vinet och maten göra en svängom förbi Norden. Själva köttfärssåsen är nämligen gjord på älgfärs, vilket ger maten en ny dimension. Rätten blir lite kraftigare och smakrikare och blir jättegod med de ugnsrostade tomaterna. Det blev verkligen en superkombination!
Det jag gillar med många italienska rätter är att de ofta är enkla att laga till många. Har du lite ont om tid går rätten perfekt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att ställa in i ugnen när det är dags för middag. Kom ihåg att formen kan behöva ett par minuter längre i ugnen om den har stått i kylen innan.
Bryn färsen i en stekpanna.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i en separat panna.
Skär ner auberginen i små bitar och låt steka med löken. Ha i den stekta älgfärsen.
Tillsätt tomatpuré, vin, timjan och fond. Låt allt koka ihop ett par minuter. Tillsätt sedan vatten och krossade tomater.
Låt köttfärssåsen koka minst 30 minuter. Tillsätt ev mer vatten om såsen blir för torr.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda ihop crème fraîche, grädde, timjan, basilika, salt och riven ost.
Fyll cannellonirör med köttfärsen och placera ut i en form. Fördela den köttfärs som blir över runt om rören. Bred ut creme fraîche-röran över rören.
Gratinera i 200°C i cirka 30 minuter.
Dela tomaterna och lägg med snittytan upp i en ugnsfast form.
Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda med salt, peppar och timjan.
Ugnsrosta tomaterna i 200°c värme i cirka 20 minuter eller tills tomaterna är helt mjuka. Servera de ugnsrostade tomaterna till cannelloni.
Häll upp ett glas fylligt rödvin och låt fredagsmyset börja!
Italien
239 kr
Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat .
Recept: Linnéa Seidel
Många av oss känner igen etiketten på det klassiska Chianti Classico-vinet Ruffino Riserva Ducale. Den som ser ut som ett gammalt kopparstick med två män i förgrunden i färd med att dricka vin. Men vilka är männen och varför pryder de etiketten?
Läs merGalet goda vildsvinsfrikadeller i tomatsås från kokboken "Kocken & Jägaren" som är skriven av Mikael Einarsson och Hubbe Lemon.
Läs merVilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer