Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
När jag gör en gryta på fläskfilé är jag noga med att allt kött får en fin stekyta. Därför steker jag lite kött åt gången i grytan och eventuellt bacon för sig självt. Annars blir det lätt så att köttet kokas istället för att brynas till denna fläskfilégryta.
Att steka någon form av ölkorv tillsammans med svamp och lök ger fin smak till grytan. Men du kan också byta ut den mot en bit rökt fläsk eller ett bra bacon. På samma sätt kan du byta ut champinjonerna mot kantareller om det är säsong när du ska laga fläskfilégrytan!
Just grytor på fläskfilé vinner inget på att få stå och koka en längre tid. Snarare tvärtom. Istället kan du välja att göra i ordning grytan i god tid, låta den stå i kylen och sedan värma på hela grytan innan den serveras. Så brukar jag göra om tiden är knapp innan gästerna kommer. Då får också alla smaker i fläskfilégrytan chansen att utvecklas till sitt alla bästa jag!
Skär fläskfilén i bitar. Stek i omgångar i smör tills köttet fått en fin stekyta. Tag åt sidan.
Skiva kabanoss, lök och champinjoner, stek i samma gryta som köttet tills löken mjuknat och svampen börjar få färg. Tillsätt köttet. Pudra över mjölet och rör om.
Slå sedan på mjölk och grädde. Låt allt koka upp och sjud sedan på medelvärme. Smaka av grytan med dijonsenap, soja, oxfond, salt och peppar. Låt grytan koka cirka 10 minuter.
Toppa den gärna gärna med stekta champinjoner och färsk persilja. Servera grytan med pressad potatis eller ris.
Frankrike
99 kr
115 kr
Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.
Spanien
209 kr
Portia Crianza har en koncentrerad och fruktig doft av mörka bär såsom björnbär och körsbär samt rostade fat. Kraftfull smak packad med frukt och kraftiga men sammetslena tanniner. Tydlig men välintegrerad fatkaraktär och en lång eftersmak med inslag av mörka bär och kaffe.
Recept: Linnéa Seidel
Kreolsk gryta var en klassisker i vår matkreatör Linnea Seidels barndomshem, och är en maträtt som återkommer i hennes hem även idag. Här delar hon med sig av sitt bästa recept.
Läs merI kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Läs merSom vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs merEn härligt gräddig höstgryta med vilt och svamp från Madeleine Landleys nya bok Grytor. Se recept på hennes jägargryta med skogschampinjoner och lingon här.
Läs mer