Friterad Janssons frestelse med kryddostkräm är klassikern i en ny tappning, signerad potatisexperten Stefan Ekengren. Det här vill vi gärna äta varje dag, gärna två gånger om dagen.
400 g fast potatis, skalad
1 ägg
½ dl vispgrädde
½ citron, rivet skal
3 ansjovisfiléer, fint hackade
½ gul lök, finhackad
15 g smör
Riv potatisen fint, salta och vrid ur all vätska i handduk. Koka löken mjuk i smöret.
Blanda ägg, grädde, citronskal och salt. Vänd ner blandningen i den urvridna potatisen, tillsätt ansjovis och mjukkokt lök.
Lägg allt i en ugnsfast form som är ca 20x20 cm med smörpapper i botten. Lägg även ett smörpapper ovanpå potatissmeten och baka sedan i 120 graders ugn ca 45 minuter eller tills innertempetaturen är 98 grader. Ta ut och låt kallna helt i rumstemperatur och förvara i kyl.
Ta fram formen med Jansson och skär i tärningar. Stek krispiga i olja tills de är ordentligt gyllenbruna och låt rinna av lite på hushållspapper. Lägg upp på fat, toppa med kryddostkräm och dill och servera.
1 dl vispgrädde
100 g Boxholms kryddost
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
Salt
Koka upp grädden. Mixa ost, ägg och vinäger i en blender. Slå över den kokande grädden och mixa vidare tills allt är slätt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning och smaka av med salt.
Finland
159 kr
Doft av apelsin och nejlika sprider julstämning och bjuder in till spännande smakupplevelser kring julbordet. Herrgårds Julsnaps är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från whisky och sherry. Den har en aromatisk och varm apelsinkaraktär med toner av julkryddor ovanpå en matvänlig bas av kummin.
Recept: Stefan Ekengren
Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana är vår nya favorit. Den tackar vi potatisexperten Stefan Ekengren för. Perfekt att servera som plockmat när du får vännerna eller hela tjocka släkten på besök.
Läs merDe här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren
Läs merMandelpotatispuré med ragu av rökt sidfläsk, svamp och brynt smör, signerad potatisexperten Stefan Ekengren, ligger fint i munnen. Servera med en Aalborg Jule Akvavit och du är hemma.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs mer