Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.
8-10
Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla.
Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg över köttet i en stor gryta.
Skär av fläsksvålen och lägg ner i grytan. Skala löken och fräs i lite smör och tillsätt till grytan.
Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén.
Gör en bukett av timjan och lagerblad och knyt ihop med ett steksnöre och lägg i grytan. Tillsätt finhackad vitlök.
Låt koka upp och sjud därefter i ca 90 minuter. Tillsätt ev lite mer vatten. Rör om då och då.
Skala och bryn steklökarna i stekpannan med smör. Häll på lite vatten mot slutet och låt dem koka mjuka. Fräs champinjonerna, dela på de som är stora. Skär fläsket i tärningar.
Lägg allt i grytan och koka upp, ta bort svålen.
Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.
Nyhet
Australien
189 kr
Diamond Cellars Shiraz Cabernet Sauvignon är ett australiensiskt rödvin från South Eastern Australia. Det är en elegant blend av Shiraz och Cabernet Sauvignon, där Shiraz-druvans kryddiga toner möter Cabernet Sauvignons generösa toner av mörka bär. Resultatet är ett välkomponerat fylligt vin med balanserad syra.
Om råvaran i grytan är rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche, eller har en viss syrlighet via vin eller andra ingredienser, tänk på det här: Välj helst bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar. Läs mer om vin till olika grytor här.
Recept: Elisabeth Johansson
En mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet och som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till syrad grädde.
Läs merLinnéa gör en klassiker från det franska köket men med sin egen lilla twist.
Läs merPappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs merLinnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Läs mer