Grillad sparris som serveras med en smakrik ostkräm och pocherat ägg - en härligt "vårig" rätt framtagen att passa extra bra till O.P. Petronella akvavit.
Njut av primörnas primör - sparris! I detta smakrika recept serveras denna läckerhet grillad i sällskap med en krämig röra och krispig crudité med äpple. Rätten är speciellt framtagen för att matchas med O.P. Anderson Petronella och blir en given favorit på påskbordet.
Mixa smetana, yoghurt och Västerbottensost i matberedare.
Smaka av med salt och nymald peppar.
Häll hälften av ättikan i en skål och knäck i äggen, var försiktig så inte äggulan går sönder. Häll resten av ättikan över och låt stå ca 5 minuter.
Koka upp en kastrull med vatten.
Häll försiktigt i äggen och ättikan ner i det kokande vattnet och låt sjuda 3-4 minuter.
Lossa äggen försiktigt från varandra, lyft upp äggen med en hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten. Låt äggen ligga i det kalla vattnet någon minut.
Ta upp äggen och putsa dem, lägg på en tallrik med hushållspapper.
Hyvla fänkål, rädisor och äpple tunt på mandolin.
Blanda med finrivet citronskal, citronjuice och olivolja.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Bryt av den nedersta delen av sparrisen och grilla hastigt i het panna.
Ringla lite olivolja över sparrisen, salta och peppra.
Lägg en stor klick Västerbottenskräm på varje tallrik.
Lägg på grillad sparris och pocherat ägg, strössla över sötmandel och klipp över rejält med smörgåskrasse.
Lägg på cruditésalladen och ringla över en god olivolja.
Servera med danskt rågbröd eller rostat surdegsbröd.
Sverige
149 kr
Sveriges mest älskade akvavit, O.P. Anderson, i en variant för oss som tycker att nubben kan bli lite väl alkoholstark. Petronella har bara 30% alkohol och utöver de klassiska akvavitkryddorna kummin, anis och fänkål har den smaksatts med äpple. Du kan dessutom göra som de trendigaste barerna och använda den i drinkar.
Amanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", brinner för festligheter och har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till påskfirandet.
Läs merSom vid så många svenska högtider är det stort fokus på kött och fisk på matbordet. Men nu i påsk vill vi uppmuntra till mer vegetarisk mat och har här samlat några riktigt goda vegetariska recept att variera med.
Läs merPåsken är tid för mastiga, smaskiga och syndigt goda tårtor! Här sparar vi inte in på smör, socker eller choklad - allt ska med! Här är sex recept på påsktårtor som imponerar på påskbordet
Läs merIngen riktig påsk utan sill. Gör egen inlagd sill eller kanske en krämig variant till påskbordet. Det är inte svårt! Här har vi samlat några riktigt goda recept på sill - även vegansk!
Läs merMatforskaren Richard Tällström grottar ner sig i brännvinets historia, lär oss mer om akvavit och om svårigheter som snapsviseförfattare ställs inför.
Läs merAtt mat är gott känner alla till och att rätt vin till maten kan förhöja upplevelsen ytterligare är inte heller det någon större hemlighet, men hur är det egentligen med kombinationen mat och sprit? Kan sprit påverka smakupplevelsen och hur väljer man?
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer