Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
När det kommer till att grilla tonfisk finns det bara en sak man ska se upp med. Och det är att grilla den för länge så den blir torr. Man kan även steka tonfisk snabbt om det inte är grillväder.
Tonfisk ska ha ett yttre hölje som är tillagat, men en fin rödrosa kärna i mitten. Se till att grillen är riktigt varm, då får du en fin grillad yta snabbt utan att hela köttbiten hinner bli tillagad. Till tonfisken har jag gjort en av mina favoriter bland tillbehör, nämligen mango- och avokadosalsa. Då behövs ingen sås. Jag brukar alltid ha i lite gurka i salsan - det bryter av fint med sin krispiga textur mot den mjuka mangon och avokadon.
Riv skalet och pressa saften ur citronen. Blanda detta med lite salt och olja. Låt tonfisken marinera i detta i cirka 1 timme
Grilla tonfisken snabbt på hög värme, cirka 1 minut/ sida beroende på hur tjock skivan av tonfisk är.
Låt vila något och skär sedan upp i skivor.
Passa gärna på att grilla citronen, jättegott att pressa över tonfisken!
Skala och skär avokado och mango i bitar. Skär gurkan i något mindre bitar. Blanda ihop tillsammans med saften från 2 lime, olja och lite chiliflakes.
Torrosta sesamfrön på medelvärme tills de börjar få lite färg.
Lägg upp lite sallad på en tallrik, lägg på grillad tonfisk och toppa med lite rostade sesamfrön.
Servera!
Italien
269 kr
Fräsch sauvignon blanc med inslag av citrus, persika och örter. Utmärkt till sallader och fiskrätter.
Recept: Linnéa Seidel
Sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing.
Läs merAtt grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs merIdag bjuder vi på ett riktigt klassiskt italiensk recept, nämligen Vitello Tonnato, vilket betyder kalv tonfisk. Men visst låter det italienska namnet betydligt mer inspirerande?
Läs merErik Videgård har gjort ett ursprungligt och enkelt recept på tonfiskpoke som passar både som förrätt och huvudrätt.
Läs mer