Linnea förklarar hur enkelt det är att grilla hel fisk. Till detta serveras en ny favorit: krossad potatis! Som tillbehör blir det en dressing med smak av kapris.
Att helgrilla fisk är fantastiskt gott, men det kan kanske kännas lite skrämmande om du aldrig gjort det förut. Jag har några bra tips som hjälper dig på vägen:
Se till att få fisken urtagen och rensad i butik, eller ta hjälp av någon som kan det.
Använd gärna ett halster att grilla fisken i. Då kan du enkelt vända och flytta fisken på grillen utan att skinnet bränns fast.
Har du inget halster, se till att gallret är väl rengjort och smörj gärna in det med lite olja innan du kör igång.
Vänd och flytta inte runt fisken mer än nödvändigt. Att vända fisken en gång räcker.
Precis som med annat kött mår fisken bra av att ligga framme och bli rumstempererad innan den tillagas. Och glöm inte bort att fylla den med massor av godsaker!
Låt fisken bli rumstempererad. Klappa den helt torr.
Skär tre till fyra snitt per sida i skinnet. Gnid in fisken med olja och flingsalt på både in och utsida.
Finhacka örter och skär citronen i skivor.
Fyll fisken med färska örter och citronskivor. Spar ett par att lägga uppepå fisken när den grillas.
Lägg fisken i halster eller placera på grillens galler. Hur lång tid du behöver grilla fisken beror på storlek. Har du en mindre fisk räcker ca 5 minuter per sida medan en större kan behöva grillas drygt 10 minuter per sida.
När du vänt fisken, placera ut ett par citronskivor på varje fisk.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av och lägg ut potatisarna på en plåt. Tryck till dem lätt med baksidan av en träslev eller liknande.
Ringla över olja.
Skala och pressa vitlöken och strö den över potatisarna.
Strö över dill, riven parmesan och örtsalt.
Gratinera i i 225°C varm ugn i cirka 20 minuter eller tills potatisen börjar få fin färg.
Ha upp sallad och tomater i en skål.
Mixa 2 msk kapris, vatten, dill och dijonsenap. Tillsätt olja i en tunn stråle. Känns dressingen för tjock kan den späs med mer vatten.
Lägg upp fisk och potatis på ett fat. Strö lite kapris över fisken.
Frankrike
82 kr
Klassisk fransk chardonnay med balanserad syra och smaker av tropisk frukt, rostade nötter och ek. God till fisk och skaldjur.
Recept: Linnéa Seidel
Christin Kashou vann Sveriges Mästerkock 2021 och arbetar nu som Junior souschef på restaurangen Surfers i Stockholm. Hon har här tagit fram ett underbart asiatiskt recept på grillade kingsize räkor som serveras med en syrlig papayasallad.
Läs merSvårt att välja lådvin? Vi tipsar om goda vita viner och rosévin på box som passar för sommarens alla tillfällen.
Läs merNär du ska grilla färsk fisk är det bra att välja en fastare fisk - som röding, lax eller hälleflundra - med skinnsidan kvar. Då går det enkelt att grilla utan att fisken fastnar på grillen eller faller isär.
Läs merCHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic är ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.
Läs mer