Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. Servera med silkeslen potatispuré och smörstekta rotfrukter.
Serveras med örtsmör, potatispuré och smörstekta rotfrukter.Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. En silkeslen potatispuré och lite smörstekta rotfrukter till blir pricken över i! Örtsmöret kan du med fördel förbereda dagar i förväg.
Sätt ugnen på 160°C.
Putsa älgfilen, torka helt torr, salta och peppra runt om.
Stek filén tills den fått fin färg runt om. Lägg i kvistar av färsk timjan och oregano. Ös köttet med skyn ett par gånger.
Stek klart köttet i ugnen på 160°C tills innertemperaturen är 52 °C.
Linda in köttet i folie och låt det vila med termometern kvar. När köttet uppnått 55 grader är det klart.
Skala potatisen och koka den mjuk i riktigt med vatten. Låt den ånga av. Mosa den lätt med en potatisstomp.
Värm grädden och vispa i den i den mosade potatisen. Fortsätt vispa tills du har en slät puré.
Tillsätt smöret i bitar och rör om tills det blandats i helt. Smaka av med salt.
Skala och skär palsternacka, morötter och pumpa i lika stora bitar.
Hetta upp en stekpanna och stek rotsakerna mjuka i lite smör på medelvärme.
Tag fram smöret och låt det mjukna något.
Finhacka örterna, skala och finriv vitlöken. Blanda allt med smöret och klicka ut på ett ark bakplåtspapper. Forma till en avlång korv och låt stelna helt i kylen.
Passande röda viner i två olika prisklasser.
Chile
65 kr
79 kr
Ett kryddigt och fylligt vin från Chile med toner av plommon, choklad och svartpeppar. God till lite lättare och medelkraftiga anrättningar på ljust och mörkt kött.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Recept på halstrad lax serverad med härligt gräddstuvad grönkål. Tips! Flytta inte runt laxen i stekpannan utan låt den ligga still i ca 4 minuter innan du vänder.
Läs merEn ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.
Läs mer