Bistecca Fiorentina är en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum.
Idag har jag fått tag på en riktigt fin bit T-bone steak, alltså en detalj där du får både filé och biff i samma bit. Se till att köpa kött av bra kvalitet och köttbiten bör väga minst 600 g. Det blir precis lagom mängd åt två personer.
Av min steak gjorde jag en Bistecca Fiorentina, en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt utan massor av onödiga kryddor eller tillbehör. Här får köttet stå för den fantastiska smaken. Allra godast blir det om du grillar och sedan låta köttet ligga och vila minst 20 minuter innan det skärs upp. Men om du inte har tillgång till grill så kan du steka på den i en grillpanna så den får snygga ränder och sedan låta den gå klart i ugnen tills innertemperaturen är ca 50-54°C. Då får du en medium-rare köttbit. Jag har penslat min köttbit med olja och sedan gnidit in salt, svartpeppar och rosmarin.
Till köttet har jag gjort saltkokt delikatesspotatis. SÅ gott! Jag tycker att köttet kommer fram allra bäst genom att servera det precis så här. Servera ett glas Borgogno Langhe Rosso till din Bistecca Fiorentina - som gjord för den här maträtten!
Ta fram köttet i god tid så det är helt rumstempererat.
Gnid in köttet med olja, salt, peppar och färsk rosmarin.
Grilla köttet på båda sidor tills det fått fin färg och önskad stekgrad. Eller stek köttet i en grillpanna och låt köttet gå klart i ugnen på 150°C till önskad stekgrad. Jag föredrar 50-54°C.
Låt köttet vila i minst 20 minuter.
Häll upp vatten i en kastrull och lägg i potatis och vanligt salt. Låt potatisen koka utan lock tills den är helt klar.
Häll av vattnet, ringla över lite olja och strö på flingsalt.
Recept: Linnéa Seidel
När du helsteker en biffrad, se till att inte använda en bit under 1 kg, då är risken stor att köttet blir torrt. Ta hellre en lite större bit, det som blir över passar perfekt till biff stroganoff eller kanske en biffsallad dagen efter!
Läs merGrillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs merGnocchi är en italiensk klassiker och i Toscana kallas de ofta för topini (små möss) p.g.a. sin storlek. Se recept på en härlig gnocchi med salsiccia här.
Läs merMartin och Lisa visar här sitt underbara recept på en italiensk svamprisotto som toppas med parmesan och prosciutto.
Läs mer