Janssonpizzan är precis som det låter - en variant på klassikern janssons frestelse. Det är en saltig pizza som passar perfekt som vickningsmat.
Skälet till att Janssons frestelse, eller denna pizza, är så god med just akvavit är dels fylligheten och sältan i rätten, samt umamisötman du får från sardellerna.
Pizzadeg (en sats, köp färdig eller gör din egen)
300 gr riven lagrad ost
tunt skivade potatisar
2 skivade gula lökar
1 brk anjovis
1 burk sardeller
olivolja
2 dl crèmefraiche eller grädde
parmesan
svarta oliver
kryddpeppar, svartpeppar och salt
Stek löken så att den blir mjuk men inte får färg, tillsätt 1 msk anjovisspad, 1 finhackad anjovisfilé och crèmefraiche eller grädde och koka ihop.
Tryck ut degen och bred ut ett tunt lager av lökstuvningen och lite av osten
Lägg ut ett fint lager av potatisen, toppa med resten av osten ost.
Lägg ut 8 små skivor sardeller i ett solmönster plus lite oliver, ringla över olivolja. Salta och peppra pizzan.
Grädda pizzan i ugnen på cirka 270 grader tills den fått fin färg. Före servering, riv lite parmesan över och servera direkt.
Har du ont om tid kan du använda tortillabröd som botten. Dra då ned temperaturer till 230 grader och använd bara övervärme.
Sverige
229 kr
O.P. Andersons klassiska kryddblandning med juliga toner av pomerans, kanel och cognac.
Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med toner av pomerans, cognac och sherry och lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet
Recept: Niclas Tuomela
Mandelpotatispuré med ragu av rökt sidfläsk, svamp och brynt smör, signerad potatisexperten Stefan Ekengren, ligger fint i munnen. Servera med en Aalborg Jule Akvavit och du är hemma.
Läs merKrispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana är vår nya favorit. Den tackar vi potatisexperten Stefan Ekengren för. Perfekt att servera som plockmat när du får vännerna eller hela tjocka släkten på besök.
Läs merFriterad Janssons frestelse med kryddostkräm är klassikern i en ny tappning, signerad potatisexperten Stefan Ekengren. Det här vill vi gärna äta varje dag, gärna två gånger om dagen.
Läs merDe här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren
Läs mer