Det italienska köket kännetecknas av enkel och vällagad mat där linser är vanligt. Här är recept på Pasta Lenticchie - smakrik pasta med gröna linser.
Man föreställer sig lätt att det italienska köket alltid handlar om pasta, pizza, bröd och ost. I orimliga mängder. Men om man bara skrapar lite på ytan och tittar efter vad som äts till vardags, ja då är det inte lika svulstigt som man vid första anblick kan tro. Det handlar faktiskt mer om väldigt enkel men vällagad mat, där pastan såklart har sin självklara plats, men också många sorters bönor och linser.
Idag har jag lagat en sådan rätt, pasta lenticchie. En enkel men smakrik pastasås där basen är gröna linser. Jag har tillsatt lite morötter till min Pasta Lenticchie för mer karaktär. Om du vill kan du knapersteka bacon eller svamp att strö över. Det blir också himla gott! Jag använde mig av kokta linser på tetra, för det är bara att inse att maten går så mycket snabbare att laga då. Men vill du, går det självklart bra att ta torkade gröna linser men kom bara ihåg att de måste blötläggas 12-24 timmar innan de kokas. Koka sedan linserna enligt anvisningarna på förpackningen och använd precis som i receptet.
Till min Pasta Lenticchie passar såklart ett italienskt vin allra bäst. Ruffino Chianti är ett medelfylligt toscanskt vin med smak av körsbär, hallon och lakrits.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat helt. Tillsätt lite tomatpuré och fortsätt steka någon minut.
Skrubba och dela morötterna i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare kokar det klart). Blanda i morötterna i löken och slå på buljongen så att det täcker morötterna.Koka tills morötterna mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Skölj linserna noga och rör i dem.
Slå på grädden och låt allt koka upp. Lägg i nästan all persilja och ost (spara lite till garnering). Smaka av din med salt och peppar.
Blanda ner pastan i såsen. Rör om väl och lägg upp på ett fat.
Toppa din Pasta Lenticchie med lite riven ost och färsk persilja.
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Lasagne är alltid ett säkert kort när man vill att hela familjen ska äta. Laga Linnéas vegetariska lasagne och servera med en liten grönsallad.
Läs merEn lättlagad pasta där jag tillagat pastasåsen av färska tomater, direkt i ugnen. Kanske skräms du av att det är 5 hela vitlökar i receptet? Men ingen fara, när vitlöken bakas hel i ugnen bli smaken mild och nästan söt. Inte alls skarp.
Läs merDet finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs merRecept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer