Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Fler och fler väljer vegetariskt. Men om man ska dricka vin till vegetarisk mat finns en hel del fallgropar, så det gäller verkligen att tänka till om man ska få en ljuv förening mellan mat och vin. Vår dryckesexpert Mats ger tips på hur man väljer vin till vegetarisk mat och ger vinrekommendationer till 5 vegetariska rätter.
När man väljer vin till en specifik maträtt måste man ta hänsyn inte bara till maten, utan även till andra faktorer. Vilket är sammanhanget? Och vilka gäster är det som kommer? En god värd anpassar dryckerna till sina gäster men tar även hänsyn till annan mat och dryck som ska konsumeras under kvällen. Om man äter vegetarisk mat på grund av omtanke om miljön så bör man givetvis låta detta spegla även dryckesvalen. Välj viner som är ekologiska eller producenter som driver ett hållbart jordbruk och har en väl utvecklad miljöpolicy.
En grundregel när man förenar mat och vin är att man ska möta kraften i maten med likvärdig kraft och fyllighet i vinet. Det är helt nödvändigt för att kunna finna en harmoni där smakerna gifter sig och ett plus ett blir då tre. När man väljer vin till vegetarisk mat bör man dock tänka på att vegetariska råvaror aldrig blir lika kraftiga som exempelvis viltkött, så det är sällan man plockar fram de riktigt kraftfulla röda vinerna.
En av de viktigaste sakerna att tänka på är hur grundsmaker påverkar varandra eftersom de finns både i maten och i vinerna. Vad det gäller vegetarisk mat kan det stöta på problem både vad det gäller tydlig beska och umami. Det kan ge många viner en tråkigt besk ton och ibland en obehaglig metallsmak. Problemet löser man genom att tillföra rätten lite sälta och/eller syrlighet. Samma lösning tar man till om man använder grönsaker som innehåller mycket oxalsyra (t.ex. vit sparris, spenat, persilja, lingon). Om maträtten har tydlig sötma bör man även ha lite restsötma i vinet. På samma sätt möter man en syrlig anrättning med ett vin som också har en frisk syrlighet.
Det är alltså en hel del saker att tänka på, men det är verkligen värt att anstränga sig lite extra. När man lyckats blir det en upplevelse där maten och vinet lyfter varandra till oanade höjder. Eller som jag brukar säga ”Det är både rättvist och rätt vist att välja rätt vin till rätt rätt”.
Argentina
89 kr
Ett argentinskt ekologiskt vitt vin med fruktiga toner av tropisk frukt och citrus. Utmärkt till stekta eller grillade rätter på fisk eller ljust kött.
Tyskland
229 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Portugal
129 kr
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.
USA
239 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
Frankrike
125 kr
Ett ekologiskt rödvin med toner av mörka bär, kryddor och lakrits. Ett utmärkt vin till medelhavsmat.
Nya Zeeland
179 kr
189 kr
Doften i Kim Crawford Sauvignon Blanc är intensiv och uttrycksfull med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med hållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.
Recept på vegetariska biffar som alternativ till falafel. Perfekt picknickmat!
Läs merEn klassisk fransk anrättning som här paras med ugnsrostad pumpa och betor - en fantastisk kombination av smaker. Recept med vintips hittar du här.
Läs merSofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs merBibimbap är en koreansk maträtt som betyder "blanda ihop". Rätten består av ris som toppas med massa goda grejer som marinerad svamp, kimchi och grönsaker.
Läs merLinnéa bjuder på ugnsbakad kål och sallad, som får en härligt söt smak i ugnen. Till det en läcker aioli gjord på kikärtor.
Läs mer