Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Här har jag smaksatt lerpottasillen med lite, lite fänkål. Det är ju högst frivilligt hur man gör med det. Något som inte är frivilligt, det är att hälla brynt smör över hela skapelsen precis innan servering. Det får ni inte hoppa över!
Skär potatisen i skivor och lägg i botten på en ugnsfast form. Skiva och finhacka fänkålen, strö ut den över potatisen.
Skala och finhacka ägg och rödlök. Skär sillen i små bitar. Fördela ägg, rödlök och matjessill över potatisen.
Värm ugnen till 200°C och ställ in formen i cirka 10 minuter.
Bryn undertiden smöret i en kastrull. Slå detta över den ljumma sillen och potatisen.
Toppa med massor av färsk gräslök.
Sverige
245 kr
"En personlig gammal favorit som är mild och mjuk i stilen med doft och smak av honung, russin och lite ekfatsbetonad krydda. Aningen whiskylik."Andreas Grube i Allt om Vin nr 11/2019
Stor doft med inslag av honung, halm och russin. Ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
Sverige
245 kr
Gammal Norrlands Akvavit har en fyllig, välbalanserad och tydlig smak av kummin med inslag av fat, russin, anis, fänkål och en aning sötma.
Recept: Linnéa Seidel
Starta kvällen med ett fat goda räksnittar. Här har jag gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
Läs merTill årets midsommarmeny har Linnéa grillat en hel laxsida som får smak av aprikosmarmelad, chili, färska örter och salt. Både urgott och jätteenkelt!
Läs merGrillad ryggbiff med majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis blir midsommaraftonens huvudrätt. Med så mycket smak i varje liten tugga. Örtsmöret smälter fint över både kött och majs.
Läs merAvsluta midsommarafton på bästa sätt: med en klassisk midsommartårta. Den här bygger på höjden och räcker till många. För hur mätt man än är efter maten finns alltid plats för en bit tårta. Eller två.
Läs mer